Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин се подписаха под съвместна декларация по време на втория ден на визитата на Мун в Пхенян, а също така двете страни сключиха военно споразумение за премахване на заплахата от конфликт на полуострова, съобщава "Йонхап".

Снимка 379051

Източник: ЕПА

Срещата с Тръмп донесе геополитическа стабилност, обяви Ким Чен-ун пред Мун Дже-ин

Срещата с Тръмп донесе геополитическа стабилност, обяви Ким Чен-ун пред Мун Дже-ин

Лидерите на двете Кореи провеждат първите задълбочени разговори в Пхенян

Споразумението беше подписано по време на церемония в държавната резиденция Paekhwawon в Пхенян. Церемонията беше предавана на живо в Сеул. Топ военните представители на Южна Корея и Северна Корея се подписаха и под военно споразумение за намаляване на напрежението на полуострова.

Снимка 379049

Източник: ЕПА

Северна Корея се е съгласила да предприеме допълнителни стъпки към ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и премахване на заплахите от въоръжен конфликт, което е очевиден жест за рестарт на преговорите със САЩ.

Президентът на Южна Корея кацна в Пхенян

Президентът на Южна Корея кацна в Пхенян

Това е третата среща между двамата лидери

Мун Дже-ин обяви, че двете Кореи са постигнали споразумение да "премахнат опасността от война на Корейския полуостров". Той добави, че КНДР ще затвори полигон за изпитания на ракетни двигатели и ще позволи инспекции.

"Югът и Северът също обсъдиха стъпки за ядрено разоръжаване за първи път", съобщи Мун на пресконференция с Ким.

"Северна Корея се съгласи окончателно да затвори обекта Dongchang-ri за изпитания на ракетни двигатели и ракетна площадка в присъствието на експерти от различни държави", разкри южнокорейският президент.

От своя страна Ким отбеляза, че са се договорили с Мун да премахнат всички ядрени оръжия и заплахи на Корейския полуостров.

"Септемврийската декларация ще открие по-високо ниво на подобряване на отношенията (между Северна Корея и Южна Корея)...и ще ни приближи до ерата на мир и просперитет", изтъкна Ким Чен-ун.

Ким Чен-ун се съгласи да допусне ядрени инспекции, обяви Тръмп

Ким Чен-ун се съгласи да допусне ядрени инспекции, обяви Тръмп

Тръмп приветства споразумението между КНДР и Южна Корея

КНДР се ангажира да затвори научноизследователския център "Йонбьон", в който има ядрен реактор.

Снимка 379048

Източник: ЕПА

Кореите са постигнали съгласие да изтеглят 11 охранителни поста от демилитаризираната зона до декември, като целта е един ден да се премахнат всички. Те също така за първи път се съгласиха да проведат издирване на останки на войници на границата, убити по време на Корейската война. Освен това двете страни се споразумяха да разоръжат контролно гранично селце, започвайки с премахване на мините.

Сеул и Пхенян ще установят 10-километрова буферна зона по границата, където всички артилерийски учения или маневри ще бъдат забранени. Ще сформират съвместна военна комисия за преглед прилагането на мерки за намаляване на напрежението и 24-часова комуникация за предотвратяване на бъдещи конфликти.

Снимка 379047

Източник: ЕПА

Северна Корея и КНДР постигнаха договореност заедно да се борят за домакинство на Летните олимпийски игри на Корейския полуостров през 2032 г.

Двете страни се съгласиха да започнат работа по свързване на железопътните линии и пътища през границата до края на годината. Те ще подновят работата на индустриалния парк в Кесон и програми за туризъм.

Южнокорейският президент разкри, че Ким Чен-ун се е съгласил да посети Сеул в близко бъдеще - първата визита на лидер на КНДР. По думите на Мун в близко бъдеще означава до края на годината, ако не възникнат непредвидени обстоятелства.

Това е третата среща между двамата лидери за тази година.

Снимка 379046

Източник: ЕПА

Тридневното посещение на Мун Дже-ин приключва в четвъртък.