Северна Корея се нарежда до Саудитска Арабия и Иран като един от най-големите тайни износители на леко стрелково оръжие, включително автомати "Калашников"и РПГ-та.

Това става ясно от изнесения от експерти доклад Small Arms Survey Trade Update 2017, цитиран от "Гардиън".

Въпреки увеличената прозрачност сред 55% от държавите, които търгуват леко оръжие, на черния пазар са продадени оръжия за 6 милиарда долара, които попадат в ръцете на терористи или са използвани от държави за нарушаване на човешките права.

През миналия август севернокорейски кораб е засечен до Египет. На борда на кораба под 2 300 тона желязна руда са открити 30,000 единици РПГ-7. Северна Корея изнася оръжия предимно за Иран. През 2009 година е засечен и самолет с оръжия за Тайланд. Износът от КНДР е за 18 милиона долара.

В доклада се отбелязва, че е оправдано КНДР да се нарече голям износител на леки оръжия.

Въпреки че Иран, Северна Корея и ОАЕ рядко отчитат износ на оръжие на стойност 10 милиона долара или повече, проучването показва, че те са големи износители на леки оръжия. По-трудно е да се определи статутът на Саудитска Арабия, която изглежда е значим реекспортьор на леки оръжия.

Десетки хиляди пушки, картечници, РПГ-та и повече от 350 милиона патрона са изнесени от 8 държави от Централна и Югоизточна Европа за Саудитска Арабия между 2012 и 2015 г., се посочва в изследването. Такива доставки са изпратени във военни бази в Йордания, Саудитска Арабия и ОАЕ, откъдето са реекспортирани в Йемен и Сирия.

Подобна информация показва, че Саудитска Арабия е реекспортьор на значително количество леки оръжия за въоръжени сили и недържавни актьори в Близкия изток, отбелязват авторите на изследването.

Анализът показва още:

Бразилия за първи път се явява сред топ петте износители на картечници, миномети и други. Останалите са САЩ, Германия, Южна Корея и Италия;

Великобритания е сред топ вносителите на леки оръжия, търговията се е увеличила с 18% между 2013 и 2014 г., за да достигне 109 милиона долара, предимно за цивилния пазар;

Изнасяните от КНДР, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ оръжия попадат в ръцете на въоръжени екстремистки групи в Сирия, Йемен, Ирак и Ливан;

Ирак е сред топ 10-те вносители на леки оръжия през 2014 г. Търговията е на стойност 139 милиона долара в сравнение с 10 милиона долара през 2013 г.;

САЩ остават най-големият износител на леки оръжия с експорт 1,1 милиарда долара през 2014 г.