Северна Корея иска разследване на атаката срещу посолството си в Мадрид, предаде "Спутник". 

Това се казва в изявление на корейското външно министерство, разпространено от държавната медия.

Настоява се испанските власти да проведат разследване и заловят виновните.

САЩ вече отрекоха да имат общо, въпреки че ЦРУ бе замесено в случая.

По-рано тази седмица стана ясно, че "Чеолима сивил дефенс" - Cheollima Civil Defense, самопровъзгласила се групировка за човешки права, е избягала с компютри, телефон и твърди дискове, след атаката над посолството на Северна Корея в Испания.

Атаката бе само няколко дни преди срещата Тръм-Ким в Ханой, Виетнам. Групата отрича използването на сила и твърди, че иска да отстрани севернокорейския лидер от власт.

Съдията от испанския Върховен съд коментира, че 10-те нападатели са оковали, удряли и разпитвали служители на посолството по време на инцидента на 22 февруари. Все още не е ясно защо е извършено нападението. Групировката коментира онлайн, че е "отговорил на спешна ситуация в посолството на Мадрид" и е "споделила информация с огромна потенциална стойност" с ФБР, "при взаимно договорени условия за поверителност".

Съдия Хосе де ла Мата заяви, че групата е "идентифицирала себе си като членове на движение за човешки права, което иска да освободи Северна Корея". Един от тях, Ейдриън Хонг Чан, е получил достъп до посолството, като поискал да види търговското аташе, с когото твърди, че се е срещал по-рано, за да обсъжда бизнес въпроси. Съучастниците му нахлуват, когато той влиза, допълва съдията.

САЩ: Нямаме общо с атаката срещу посолството на Северна Корея

САЩ: Нямаме общо с атаката срещу посолството на Северна Корея

Престъпната група от 10 души е успяла да избяга по светло на 22 февруари

Групата е обвинена, че разпитва аташето и се опитва да го убеди да избяга, но когато той отказва, те го оставят вързан в мазето. Други двама членове на групата са идентифицирани като американският гражданин Сам Рю и южнокорейски гражданин Ву Ран Лий. Служителите на посолството са държани като заложници в продължение на няколко часа.

Една жена успява да избяга, избяга през прозореца и крещи за помощ, притеснени съседи бързо викат полицията. Когато пристигат, полицаите са посрещнати от Ейдриън Хонг Чан, който се представя за севернокорейски дипломат. Той обяснява на полицията, че всичко е наред и нищо не се е случило.