"Чеолима сивил дефенс" - Cheollima Civil Defense, самопровъзгласила се групировка за човешки права, е избягала с компютри, телефон и твърди дискове, след атаката над посолството на Северна Корея в Испания, съобщава БиБиСи.

Атаката бе само няколко дни преди срещата Тръм-Ким в Ханой, Виетнам. Групата отрича използването на сила и твърди, че иска да отстрани севернокорейския лидер от власт.

Съдията от испанския Върховен съд коментира, че 10-те нападатели са оковали, удряли и разпитвали служители на посолството по време на инцидента на 22 февруари. Все още не е ясно защо е извършено нападението. Групировката коментира онлайн, че е "отговорил на спешна ситуация в посолството на Мадрид" и е "споделила информация с огромна потенциална стойност" с ФБР, "при взаимно договорени условия за поверителност".

Съдия Хосе де ла Мата заяви, че групата е "идентифицирала себе си като членове на движение за човешки права, което иска да освободи Северна Корея". Един от тях, Ейдриън Хонг Чан, е получил достъп до посолството, като поискал да види търговското аташе, с когото твърди, че се е срещал по-рано, за да обсъжда бизнес въпроси. Съучастниците му нахлуват, когато той влиза, допълва съдията.

Групата е обвинена, че разпитва аташето и се опитва да го убеди да избяга, но когато той отказва, те го оставят вързан в мазето. Други двама членове на групата са идентифицирани като американският гражданин Сам Рю и южнокорейски гражданин Ву Ран Лий. Служителите на посолството са държани като заложници в продължение на няколко часа.

Една жена успява да избяга, избяга през прозореца и крещи за помощ, притеснени съседи бързо викат полицията. Когато пристигат, полицаите са посрещнати от Ейдриън Хонг Чан, който се представя за севернокорейски дипломат. Той обяснява на полицията, че всичко е наред и нищо не се е случило.

Испания разследва мистериозен обир в посолството на Северна Корея

Испания разследва мистериозен обир в посолството на Северна Корея

Неизвестни са държали служителите за заложници 4 часа и са откраднали ценна база данни

Същата вечер голяма част от групата бяга от посолството в три дипломатически автомобила на Северна Корея. Хонг Чан и някои други излизат по-късно през задния вход, използвайки друго превозно средство. Те се разделят на четири групи и се отправят към Португалия, коментира съдията.

Хонг Чан, мексикански гражданин, който живее в САЩ твърди, че се е свързал с ФБР, за да представи своя вариант на събитията пет дни по-късно.

"Чеолима сивил дефенс" - Cheollima Civil Defense, е решена да свали управляващата династия на Ким в Северна Корея. Във видео, публикувано в техния уебсайт и страница в YouTube, искат да покажат как един от нападателите, разбива портрети на комунистическите лидери на Северна Корея в посолството в Мадрид.

Групировката по-рано обяви, че е спасила племенника на Ким Чен-ун, Ким Хан-сол от Макао след убийството на баща му.

Ким Чен-нам, който бе полубрат на лидера на Северна Корея, бе убит на летище в Малайзия през 2017 г.

Ким Хан-сол е изразил желание да се върне в Северна Корея и определя чичо си като "диктатор".

САЩ: Нямаме общо с атаката срещу посолството на Северна Корея

САЩ: Нямаме общо с атаката срещу посолството на Северна Корея

Престъпната група от 10 души е успяла да избяга по светло на 22 февруари

Анализ на Лора Бикър от "БиБиСи нюз" в Сеул:

"Групировката е тема между журналисти от месеци. Сега, благодарение на документите на испанския Върховен съд, имаме имената на някои от заподозрените в нападението на посолството на Северна Корея в Мадрид. Но все още има толкова много въпроси.

Ейдриън Хонг Чан е лидер, според испанския Върховен съд. Той е известен севернокорейски активист за правата на човека. Той е помагал на дезертьори да бягат от Северна Корея в миналото. Но от къде получава финансиране и ноу-хау за извършване на подобна операция?

Смята се, че Хонг Чан е предал всички документи и компютри, взети от посолството на ФБР. Само няколко дни по-късно в американските медии започнаха да се появяват съобщения с повече подробности за нападението, включително източници, свързващи инцидента с групировката.

Групата твърди в изявлението си, че това е "предателство на доверие". Събраните разузнавателни данни със сигурност не спасяват членовете й от потенциално обвинение и сега са изложени на риск от евентуални севернокорейски репресии.

Хонг Чан несъмнено е търсен човек. Не само от испанския Върховен съд, но най-вероятно от Пхенян. Тази операция разкрива групата, която някога бе в сянка, и я е поставя изцяло в една правна светлина, в която вероятно не иска да бъде."

Предложили информация на ФБР след атаката срещу посолството на КНДР в Мадрид

Предложили информация на ФБР след атаката срещу посолството на КНДР в Мадрид

Разследващият магистрат добави, че лидерът на бандата е мексиканец, пребиваващ в САЩ

Източници, близки до разследването, коментират пред "Ел Паис", че операцията е планирана перфектно, сякаш от "военна клетка".

А нападателите сякаш знаят какво търсят. Испанските власти подозират, че американските разузнавателни агенции и техните съюзници биха могли да участват в атаката, според "Ел Паис" и "Ел Конфиденсиал". Според жертвите на предполагаемото нападение и техни сведени пред следователите, мъжете са говорили на корейски.

"Ел Пайс" съобщава, че двама души от групата имат връзки с Централното разузнавателно управление на САЩ, ЦРУ отказва коментар за БиБиСи.

Запитан дали е имало участие на американското правителство в нападението, говорителят на Държавния департамент Робърт Паладино обяснява на редовна пресконференция във вторник: "Правителството на САЩ няма нищо общо с това."

Според докладите, нападателите може да търсят информация за бившия посланик на Северна Корея в Мадрид Ким Хьок-хол, който е експулсиран от Испания през септември 2017 г. за ядрената програма на Северна Корея.

Сега той е ключов пратеник в преговорите на Северна Корея със САЩ и помогна за организирането на срещата във Виетнам. През януари той пътува до Вашингтон с дясната ръка на Ким Чен-ун, Ким Йонг-хол.

Агенти на ЦРУ нахлули в посолството на КНДР в Мадрид?

Агенти на ЦРУ нахлули в посолството на КНДР в Мадрид?

Американската агенция е отрекла, че е замесена, "но не много убедително"