За мистериозен обир в посолството на Северна Корея в Мадрид със заложници съобщава испанският вестник El Confidencial.

Инцидентът е станал в петък. По информация на испанската медия нападателите завързали дипломатическите служители и останали в посолството най-малко четири часа. Една от заложниците успяла да избяга от сградата и да повика за помощ. След известно забавяне, тъй като служителката не знаела испански, служителите на реда разбрали чрез преводач, че тя твърди, че персоналът на севернокорейското посолство е похитен.

На мястото незабавно бил изпратен полицейски екип, за да провери сигнала. Посрещнал ги мъж с вид на дипломатически служител, който заявил, че няма никакъв проблем и "всичко е нормално".

Въпреки това униформените незабелязано останали да наблюдават сградата. Минути по-късно от посолството бързо потеглили два автомобила, след което задържаните служители излезли на улицата. По думи на един от полицаите шофьор на една от колите бил именно "служителят", който им отворил вратата.

От тогава насам случилото се остава забулено в мистерия, посочват от испанския вестник.

От Министерство на вътрешните работи в Испания съобщават само, че в момента се води разследване, но не дават повече подробности по случая.

По непотвърдена информация властите опитват да установят кой стои зад нападението, при което не само са били похитени служителите, но е била открадната и компютърна техника, съдържаща информационна база данни. Все още се изяснява от какво естество е отнетата информация и за кого би представлявала интерес.