Представители на испанското разузнаване вярват, че най-малко двама от десетте нападатели, които нахлуха в посолството на КНДР в Мадрид през миналия месец и взеха заложник, са свързани с ЦРУ, пише испанският вестник "Паис".

Полицията и Националният център за разузнаване на Испания разследват необичайния обир, който е бил извършен на 22 февруари в западната част на столицата.

Испания разследва мистериозен обир в посолството на Северна Корея

Испания разследва мистериозен обир в посолството на Северна Корея

Неизвестни са държали служителите за заложници 4 часа и са откраднали ценна база данни

Онлайн вестникът "Конфиденциал", който първи съобщи за новината, пише, че мъжете завързали и заплашили служител в посолството. Вестникът допълва, че мъжете избягали, след като жената успяла да се освободи и да алармира.

"Паис" пише, че испанските разследващи са проучили записите от охранителните камери, разпитали са персонала на посолството и са проверили използваните автомобили.

"Въпреки че повечето от нападателите са корейци, испанските разузнавателни служби са установили, че най-малко двама от тях са свързани с американското ЦРУ", отбелязва изданието. Вестникът допълва, че испанските власти са повдигнали въпроса пред ЦРУ. Американската агенция е отрекла, че е замесена, "но не много убедително".

"Паис" уточнява, че грабежът е извършен пет дни преди втората среща на върха между Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун. Предполага се, че мъжете може да са търсили информация за главния преговарящ на Ким, който служи като посланик в Испания преди да бъде експулсиран през септември 2017 г.