Северна Корея е изстреляла около 130 артилерийски снаряда в морето край източното и западното си крайбрежие, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на южнокорейската армия.

Това е поредното военно учение на КНДР в близост до общата граница.

Част от снарядите са паднали в буферната зона близо до морската граница, което според Сеул е нарушение на междукорейско споразумение от 2018 г., скрючено с цел намаляване на напрежението.

Министерството на отбраната на Южна Корея посочва, че армията е изпратила няколко предупреждения до Севера във връзка със стрелбата.

Въпреки че Пхенян не съобщи веднага за артилерийския огън, страната извършва все повече военни дейности, включително ракетни изпитания и учения на бойни самолети и артилерийски части.

С ракетните тестове КНДР си спечели нови санкции от САЩ, Южна Корея и Япония

С ракетните тестове КНДР си спечели нови санкции от САЩ, Южна Корея и Япония

Санкциите са до голяма степен символични

Южна Корея и Съединените щати също засилиха военните учения тази година с аргумента, че те са необходими за възпиране на въоръжения с ядрено оръжие Север.

Всеобхватното военно споразумение от 2018 г. беше най-съществената сделка, сключена след месеци на срещи между лидера Ким Чен-ун и тогавашния президент на Южна Корея Мун Дже-ин.

Тези преговори обаче отдавна са в застой, а неотдавнашните учения и демонстрациите на сила по протежение на укрепената граница между двете Кореи поставиха под съмнение бъдещето на мерките. Южна Корея обвини Севера в многократно нарушаване на споразумението с провеждането на артилерийски учения тази година.

Тази година КНДР поднови изпитанията на своите междуконтинентални балистични ракети с голям обсег за първи път от 2017 г. Сеул и Вашингтон се опасяват, че Пхенян се подготвя за възобновяване на ядрените изпитания.

Ким Чен-ун иска КНДР да бъде най-мощната ядрена сила в света

Ким Чен-ун иска КНДР да бъде най-мощната ядрена сила в света

След поредицата ракетни тестове