Войници на Северна Корея нарушиха споразумението за примирие между КНДР и Южна Корея.

Това съобщи Командването на Организацията на обединените нации в Южна Корея, цитирано от СиЕнЕн.

27-сантиметров паразитен червей открит в стомаха на избягалия севернокорейски войник

27-сантиметров паразитен червей открит в стомаха на избягалия севернокорейски войник

Десетки паразити с телесен цвят са открити

Нарушението стана по време на бягството на севернокорейски войник през миналата седмица, когато войници на КНДР откриха огън до линията, която разделя двете страни.

По време на пресконференция Командването на ООН разпространи драматични кадри от охранителните камери, които показват бягството на войника през тежкоохраняваната демилитаризирана зона. Видеото показва севернокорейски войник да пресича границата, обстрелван от войници на КНДР. Войници на Южна Корея по-късно пълзят, за да спасят ранения севернокореец.

Войник от Северна Корея избяга в Южна Корея

Войник от Северна Корея избяга в Южна Корея

Войникът е бил ранен при изстрел от Северна Корея

Полковник Чад Каръл от американските въоръжени сили в Южна Корея обяви, че стрелбата по границата и пресичането на зоната от севернокорейския войник е още едно нарушение на примирието от Корейската война през 1950-1953 г.

Северна Корея и Южна Корея никога не са подписвали мирен договор.

Каръл добави, че Командването на ООН е уведомило армията на КНДР за нарушенията през регулярните канали за комуникация и е поискало среща за обсъждане на резултатите от разследването на ООН, както и мерки за предотвратяване на подобни нарушения в бъдеще.

Генерал Винсънт Брукс, американец, който води Командването на ООН, изтъкна: "Споразумението за примирие е подложено на изпитание, но остава в сила".

24-годишният ранен войник вече е в будно състояние, обявиха от болницата, където е настанен.

Според Генералния щаб на Южна Корея КНДР хиляди пъти е нарушила примирието от 1953 г.

Публикуваното от ООН видео започва в 15,11 часа местно време на 13 ноември. Повече от 40 патрона са изстреляни към избягалия войник с пистолети и автомати "Калашников". Войникът е прострелян пет пъти.