Севернокорейски граничари получиха заповед да съберат змиите, които се предполага, че са пуснати от Южна Корея с цел създаване на хаос в КНДР. Това обявиха източници, цитирани от „Гардиън”.

Властите са предупредили военните, че разузнаването на Южна Корея стои зад високия брой змии в провинция Рянган, която граничи с Китай.

КНДР за първи път пусна пропагандни брошури по река, заплаши да удари Сеул

КНДР за първи път пусна пропагандни брошури по река, заплаши да удари Сеул

Пропагандните листовки са сложени в надуваеми чанти.

По-рано този месец гранични звена получиха заповеди да заловят змиите преди да достигнат до бреговете на река Ялудзян”, каза източник в провинцията.

Той добави, че основата на съобщението на Пхенян е, че разузнаването на Южна Корея използва влечугите „като част от „хитра схема” да предизвикат нашето единство”. Много източници в провинцията потвърдиха информацията.

Но не всички смятат, че има такъв заговор. Въпреки скептицизма, министерството на народната сигурност на КНДР и други ведомства са призовали гражданите да бъдат бдителни за опасност от змии по всяко време.

В някои райони дори се разпространяват слухове, че хора са измрели след ухапване от змии.

Според източник твърденията на Пхенян за атака от външни сили е може би опит „психологически да се въоръжат хората по време на 200-дневната битка” – кампания на ръководството да се подобри икономиката.

Източникът поясни, че преди е имало държавна пропаганда, че голям брой насекоми са нападнали полета с царевица, което е част от империалистическа схема на САЩ.

В същото време слуховете за смъртоносни змии са довели до рязко увеличение продажбата на панталони, като един се е продавал за 7 долара.