Северна Корея протестира за „неоправданото” изключване от предстоящия ежегоден Световен икономически форум (WEF) в Давос, цитирана от „Франс прес”.

Пхенян определи действията на организаторите на форума като „зловещ акт” в съответствие с действията на политическите врагове на КНДР.

Комунистическата държава планираше да изпрати делегация начело с външния министър на КНДР в Давос за първи път от 18 години, но вчера от WEF обявиха, че оттеглят поканата си след проведения от Северна Корея ядрен тест миналата седмица.

Южна Корея втвърди тона, иска безпрецедентни действия срещу КНДР

Южна Корея втвърди тона, иска безпрецедентни действия срещу КНДР

Военното министерство обяви, че безпилотният самолет

В писмо до управителния съвет на WEF постоянният представител на КНДР в ООН в Женева изразява дълбокото си безпокойство от такъв „внезапен и безотговорен” ход.

Поведението на форума е много зловещ акт на незачитане на елементарна безпристрастност и принципи, които трябва да бъдат спазвани от един международен орган”, отбелязва се в писмото, представено от държавната медия KCNA.

Около 2 500 бизнес и политически лидери, включително повече от 40 правителствени ръководители, се очаква да присъстват на четиридневния форум в Давос, който започва следващата седмица.

В писмото се подчертава още, че решението на КНДР да участва на тазгодишната среща е в отговор на многократни молби на WEF.

„Несправедливата политическа причина” за оттеглянето на поканата е „непристойна”, допълва се в изпратеното писмо.