Северна Корея е откраднала криптовалута за повече от 300 милиона долара при хакерски атаки през последните месеци. Откраднатите пари са за развиване на забранените програми за разработване на атомни оръжия и ракети, се посочва в доклад на ООН, предаде АФП.

В доклада, подготвен от експертна комисия, която следи дали се съблюдават наложените на Пхенян санкции, се подчертава, че държавата "общо е откраднала виртуални активи от 2019 г. до ноември 2020 г. на стойност около 316,4 милиона долара", като се позовава на страна членка на ООН.

Доклад разкрива: КНДР продължава програми в нарушение на санкциите

Доклад разкрива: КНДР продължава програми в нарушение на санкциите

Търси материали и технологии за тези програми от чужбина

КНДР е извършила хакерски атаки по финансови институции и пазари за набиране на приходи за програмите за разработване на атомни оръжия и ракети.

Повечето средства са събрани при две кражби в края на миналата година.

Известно е, че КНДР има армия от хиляди добре обучени хакери, които атакуват фирми, институции и изследователски центрове в Южна Корея и други държави.

Комисията към ООН обяви, че разследва хакерска атака от септември 2020 г. срещу борса за обмен на криптовалута. При хакерската атака са откраднати 281 милиона долара в криптовалута.

КНДР получава ваксина срещу коронавируса

КНДР получава ваксина срещу коронавируса

Това е първото официално потвърждение, че КНДР иска международна помощ

Месец по-късно са откраднати 23 милиона долара при второ кибернападение.

В доклада се посочва, че действията са извършени от КНДР.

Тоталитарната държава също е обвинявана, че е откраднала 81 милиона долара от Централната банка на Бангладеш и от тайванска банка.