Посланикът на Северна Корея в ООН поиска среща на Съвета за сигурност във връзка със съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, съобщава СиЕнЕн.

В писмото, цитирано от американската медия, се подчертава, че ученията "Key Resolve" и "Foal Eagle 16", най-големите към момента на Корейския полуостров, са „агресивни” и пряко насочени към КНДР.

Писмото, подготвено от постоянния представител на Пхенян в ООН, е адресирано до президента на Съвета за сигурност на ООН Исмаел Гаспар Мартинс. В него още се отбелязва, че ученията целят сваляне на върховния лидер на КНДР и „събаряне на социалната система”.

При предишни опити Северна Корея не успя да събере Съвета за сигурност.

По-рано този месец режимът заплаши САЩ и Южна Корея с превантивен ядрен удар заради военните учения, в които тази година участват 300 хиляди южнокорейски войници и най-малко 17 хиляди американски войници. Ученията ще продължат до 30 април.

Посланикът на КНДР подчертава още в писмото, че Съветът е задължен да обсъди съображенията на страната според Хартата на ООН и че ако не се събере, това ще подкопае доверието в организацията.

Член 34 и 35 от Хартата позволяват Съвета за сигурност да разследва „всеки спор или всяка ситуация, която може да води до международни търкания”.

По-рано американският президент Барак Обама подписа изпълнителна заповед за налагане на нови санкции на КНДР в отговор на последните ядрени и ракетни изпитания на корейската държава.

Новите едностранни санкции позволяват на САЩ да наложат приетата единодушно резолюция на Съвета за сигурност на ООН, включваща редица нови рекстриктивни мерки срещу КНДР.

Американските санкции позволяват замразяване на активите на всеки, който нарушава международната блокада над КНДР. Също така се замразяват активите на всяка страна, която е свързана с експортиране на работници от Северна Корея. Доклад на ООН от миналата година показва, че Пхенян печели по 2,3 милиарда долара на година от севернокорейци, които работят в други държави, където те често са експлоатирани.