КНДР прекрати дипломатическите си отношения с Малайзия.

Информацията разпространяват АП и "Ройтерс", позовавайки се на севернокорейската KCNA, която пък цитира Министерството на външните работи на Северна Корея.

Пхенян протестира срещу решение на съд да бъде предаден на САЩ гражданин на Северна Корея, обвинен в пране на пари. Севернокорейското ведомство обяви, че обвиненията са измислица и заговор, организиран от Вашингтон, който е "основният враг на нашата държава".

Министерството на външните работи поясни, че Малайзия е извършила "суперголям враждебен акт" със съгласието си да екстрадира човек, който от години е свързан със законна външна търговия в Сингапур. Пхенян съобщи, че "напълно прекъсва" дипломатическите си отношения с Малайзия. Също заплаши САЩ, че "ще плати цена".

Съд в Малайзия отхвърли доводите на защитата по-рано този месец, че обвиненията са политически мотивирани, отсъждайки, че севернокорейският гражданин трябва да бъде предаден на американските власти. Севернокореецът, който е на около 50-годишна възраст, е арестуван през 2019 г., след като САЩ го обвиниха в пране на пари.