Лидерът на КНДР Ким Чен-ун възнамерява да изостави всички ядрени оръжия, материали и обекти, за да постигне "пълно" ядрено разоръжаване.

Това съобщи президентът на Южна Корея Мун Дже-ин, който проведе трета среща на върха с Ким през миналия месец, информира "Ройтерс".

КНДР готова да живее още 100 г. с международните санкции

КНДР готова да живее още 100 г. с международните санкции

За да изплуваме като най-голямата световна сила и социалистически рай

Мун подчерта, че Ким е решен да изостави ядрената и ракетна програма и да насочи страната към икономическо развитие, ако сигурността на режима бъде гарантирана.

Пълно ядрено разоръжаване означава, че той ще започне да спира ядрените и ракетни изпитания, ще затвори обекти, в които се произвеждат и разработват ядрени бойни глави и ракети, както и всички съществуващи ядрени оръжия и материали, каза Мун в интервю за Би Би Си.

Република Корея обмисля да отмени някои санкции срещу КНДР, за да ускори мира

Република Корея обмисля да отмени някои санкции срещу КНДР, за да ускори мира

Русия, Китай и КНДР призоваха Съвета за сигурност на ООН да преразгледа санкциите

Южнокорейският лидер отбеляза, че това може да доведе до официално прекратяване на Корейската война (1950-1953), откриване на мисия на САЩ в КНДР, предоставяне на хуманитарна помощ и обмен на икономически експерти.

Мун уточни, че първо ще бъде подписана политическа декларация за прекратяване на войната, а после ще започнат мирни преговори, като това ще зависи от процеса по ядрено разоръжаване.

КНДР има между 20 и 60 ядрени бомби

КНДР има между 20 и 60 ядрени бомби

За първи път Сеул публично разкрива размера на ядрения арсенал на КНДР

Има консенсус между Южна Корея и САЩ, че е желателно възможно най-скоро да се приеме декларация за прекратяване на войната, така че аз мисля, че е въпрос на време, но определено ще се случи, изтъкна той.

От думите на държавния глава на Република Корея стана ясно, че Пхенян и Вашингтон преговарят за втора среща на върха след частичните избори в САЩ през ноември.

Междувременно правителството на Република Корея обяви, че ще проведат преговори на високо ниво с КНДР в понеделник.