Конгресът на управляващата Корейска работническа партия на Северна Корея взе решение за по-нататъшно увеличаване на ядрения капацитет на страната, отхвърляйки резолюции на ООН, съобщава държавната агенция KCNA, цитирана от Ройтерс.

Ким Чен-ун: КНДР няма да използва ядрени оръжия, освен ако бъде заплашена от ядрена сила

Ким Чен-ун: КНДР няма да използва ядрени оръжия, освен ако бъде заплашена от ядрена сила

Пред хиляди делегати от Корейската работническа партия

Последователно ще поддържаме стратегическата линия на едновременно тласкане на икономическото строителство напред и изграждане на ядрени сили, и увеличаване на ядрените сили като качество или количество, докато империалистите продължават с ядрените заплахи и произволни практики, се казва в решение на конгреса, цитирано от медията.

Конгресът в КНДР е първият от 36 години.

Междувременно Южна Корея осъди позицията на Северна Корея, че е ядрена държава, подчертавайки, че Сеул ще продължава да оказва натиск върху Пхенян, докато се откаже от ядрените си амбиции.

Япония пък обяви, че смята за неприемлива позицията на Северна Корея относно изявлението на Пхенян, че е ядрена държава.

Според западни експерти КНДР има около 40 килограма плутоний – достатъчно за 8-12 атомни оръжия.

Конгресът започна в петък и според Южна Корея се очаква да продължи 4-5 дни. 3 476 делегати участват на конгреса.

Управляващата партия също прие резолюция на третия ден от конгреса, в която се отбелязва, че ще търси мирно обединение на Корейския полуостров, но се предупреждава, че ако Сеул прибегне към война, севернокорейската армия безмилостно ще ги заличи, съобщава АП.

Резолюцията беше приета вчера, но намиращите се в страната чуждестранни журналисти, отразяващи най-голямото политическо събитие в Северна Корея за последните десетилетия, не са допуснати в залата, където се провежда и трябва да разчитат на държавната медия, която съобщава събитията със закъснение от няколко часа или ден.

Корейската централна новинарска агенция отбелязва, че конгресът е навлязъл в четвъртия си ден след тричасова реч на лидера Ким Чен-ун на предходния ден.