Северна Корея нарече японския премиер Шиндзо Абе идиот, който дори не трябва да си помисля и да стъпва в Пхенян, информира "Ройтерс".

Коментарът на държавната медия е изпълнен с обиди. Той е в отговор на критиката на Абе след последното ракетно изпитание на КНДР на 31 октомври. Тогава Токио обяви, че Северна Корея вероятно е изстреляла балистични ракети, което е в нарушение на санкциите на ООН.

Швеция се надява на нови преговори между Северна Корея и САЩ

Швеция се надява на нови преговори между Северна Корея и САЩ

Ан Линде смята, че разговорите са конструктивни

Абе също осъди теста по време на азиатски форум тази седмица, но в същото време изрази желание да се срещне с лидера на КНДР Ким Чен-ун "без условия" за разрешаване на казуса с отвлечените японски граждани от изолираната държава, съобщава "Киодо", позовавайки се на японското правителство.

"Японският премиер Абе, който вдига толкова шум за изпитанието с нашата суперголяма реактивна система за залпов огън, сякаш ядрена бомба е паднала на японска земя, е идиот", обяви KCNA, позовавайки се на съобщение на севернокорейски дипломат, който отговоря за Япония.

Провал на преговорите между Северна Корея и САЩ

Провал на преговорите между Северна Корея и САЩ

Все още всяка от страните не е склонна на компромиси по ядрената програма

"Абе, който направи необмислени коментари за нашите легитимни мерки за самоотбрана с безразсъдно размахване на езика си...не трябва дори да си мечтае да стъпи в Пхенян", подчертава медията.

През 2002 г. Северна Корея призна, че нейни агенти са отвлекли 13 японци от 60-те до 80-те г. на миналия век. Според Токио 17 японски граждани са отвлечени, от които петима са върнати.

Северна Корея твърди, че осем от тях са мъртви, а други четирима никога не са влизали в страната.