Северна Корея заплаши Съединените щати и Южна Корея заради планираните им съвместни военни учения, които счита за провокация.

Комисията по държавните въпроси, върховен орган в Северна Корея, председателстван от лидера на Север Ким Чен Ун, заяви в изявление в сряда, че страната има право на защита срещу всяка заплаха за суверенитета и сигурността.

Допълнителни подробности обаче не са дадени.

Припомняме, че това идва в момент на отново обтегнати отношения между двете държави и застой на преговорите по ядрената програма на Пхенян.

"Съединените щати трябва да се въздържат от подобни действия в момент, когато политическата ситуация на Корейския полуостров отново може да се усложни", заяви неидентифициран говорител на комисията. В противен случай, те скоро ще бъдат изправени пред по-голяма заплаха и тежки страдания, които ще ги принудят да признаят грешката си", добави говорителят.

КНДР обвини САЩ и Южна Корея в политически и военни провокации

КНДР обвини САЩ и Южна Корея в политически и военни провокации

КНДР обвини САЩ и Южна Корея във враждебност, която пречи на напредъка към мир на полуострова

Посланикът на КНДР в ООН Ким Сон заяви в реч в световната организация, че Пхенян не е провеждал изпитания на ядрени оръжия или ракети с голям обсег повече от 20 месеца - мораториум, който често е приветстван от президента Доналд Тръмп.

"Това е най-ясният израз на нашето искрено желание и толерантност да изпълним универсалното желание на международната общност за мир и стабилност на Корейския полуостров", каза посланикът.

Но той добави: "Ситуацията на Корейския полуостров не се е избавила от порочния цикъл на отежняващо напрежение, което е изцяло в резултат на политическите и военни провокации на САЩ".

КНДР заклеймява военни учения на "империалистическата нация" САЩ с Южна Корея

КНДР заклеймява военни учения на "империалистическата нация" САЩ с Южна Корея

"Показва само истинската същност на САЩ ... унищожава глобалния мир"

Миналата седмица старшият севернокорейски дипломат Квон Йонг Гун заяви в изявление, че съвместните военни учения са конфронтация, която може да застраши дипломатическия процес.