Северна Корея гневно осъжда планирано съвместно военно учение между Южна Корея и САЩ, като го нарече декларация за конфронтация, съобщава "Йонхап".

В изявление, служител от министерството на външните работи на Северна Корея твърди, че военната маневра, ако бъде проведена, ще бъде нарушение на споразумението, постигнато на първата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур миналата година.

"Действията на САЩ да организират военно учение, на което ние се противопоставяме, в чувствително време, като сега, когато целият свят е загрижен за бъдещето на отношенията на КНДР и САЩ, показва само истинската същност на САЩ, империалистическа нация, която унищожава глобалния мир и безопасност и разглежда военната сила като решение на всички проблеми", се казва в изявлението.

КНДР: С враждебната си политика САЩ сами затварят каналите за диалог

КНДР: С враждебната си политика САЩ сами затварят каналите за диалог

Докладът "доказа още веднъж", че отхвърлянето на КНДР от САЩ е индикация за "враждебна политика"

Изявлението е ден, след като представители на Южна Корея и Вашингтон заявиха, че съюзниците ще прескочат годишното си съвместно въздушно учение и вместо това ще проведат друго учение с друго име.

Годишното военно учение започва през 2015 г., но е прекратено миналата година на фона на диалога за ядрено разоръжаване със Северна Корея.

"Съединените щати, които обявяват планове за съвместно въздушно учение само един месец след срива на преговорите на работно ниво КНДР-САЩ в Стокхолм, могат да бъдат разбрани единствено като декларация за конфронтация срещу нашата страна", се казва в изявлението.

"Никой човек в света не вярва, че офанзивната природа на едно военно учение се променя само защото името на учението се променя", допълват от Северна Корея.

Ким Чен-ун доволен от успешното изпитание на суперголяма реактивна система за залпов огън

Ким Чен-ун доволен от успешното изпитание на суперголяма реактивна система за залпов огън

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е изразил "задоволство" от изпитанието