Северна Корея разкритикува доклад на Държавния департамент на САЩ от миналата седмица, в който КНДР се описва като спонсор на "тероризъм". Според Пхенян докладът е пример за "враждебна политика" на САЩ, която пречи да се постигне напредък на ядрените преговори, информира обществената медия на азиатската държава KCNA, цитирана от "Ройтерс".

КНДР изстреля две ракети към Японско море
Обновена

КНДР изстреля две ракети към Японско море

За 12-ти пъти Северна Корея провежда подобно изпитание

Докладът "доказа още веднъж", че отхвърлянето на КНДР от САЩ е индикация за "враждебна политика", се казва в съобщение на медията, като се позовава на говорител на севернокорейското външно министерство.

"Каналът за диалог между КНДР и САЩ все повече се стеснява заради това поведение", се допълва в съобщението.

Представители на двете държави проведоха разговори през октомври, което се случва за първи път от постигнатото между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун съгласие през юни за подновяване на преговорите за ядрено разоръжаване. Но разговорите на доведоха до резултат. Пхенян обвини САЩ в липса на гъвкавост.

Положението на КНДР е тежко, призна Ким Чен-ун

Положението на КНДР е тежко, призна Ким Чен-ун

Положението на страната е тежко, което се дължи на постоянните санкции и натиск от страна на враждебните сили

На 1 ноември Държавният департамент публикува доклада "Country Reports on Terrorism 2018". В него се отбелязва, че Пхенян многократно е осигурявал помощ за международен тероризъм и убийства на чужда територия.