Лидерите на коалицията в Италия постигнаха съгласие да работят заедно за предотвратяване на дисциплинарни действия от страна на ЕС във връзка с влошаващата се ситуация с публичните финанси на Рим.

Информацията разпространява "Ройтерс", като се позовава на пресцентъра на премиера на Италия.

Салвини уверен в сделката за дълга на Италия с ЕС

Салвини уверен в сделката за дълга на Италия с ЕС

Не искаме да се караме с Брюксел, категоричен е вицепремиерът

Вчера вечерта министър-председателят Джузепе Конте проведе разговори с лидера на "Лига" Матео Салвини и лидера на Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо.

Конте обяви, че със Салвини и Ди Майо ще проведат разговори с икономическия министър Джовани Триа и екипа му за изготвяне на стратегия за избягване на наказателна процедура.

Представители на 28-те страни членки на ЕС ще се срещнат на 11-12 юни. Очаква се да обявят, че има основания за започне на дисциплинарна процедура срещу Италия заради 2,3 трилиона евро дълг на страната.

"Всичко е наред, беше добра среща. Нашата обща цел е да се избегне наказанието, докато в същото време се запази икономическият растеж, заетостта, както и данъчните съкращения", обяви Салвини в съобщение след срещата.

"Няма да има повече бюджетни корекции, нито повишаване на данъците", поясни той.

Крайнодясната "Лига" на Салвини спечели дългогодишни крепости на левицата

Крайнодясната "Лига" на Салвини спечели дългогодишни крепости на левицата

По време на втория тур на местните избори

Дългът на Рим се увеличи от 104% от БВП преди кризата през 2007 г. до 132 на сто сега.

Ди Майо и Салвини изразиха увереност, че Рим ще постигне споразумение с ЕС, но обявиха ясно, че правителството трябва да се противопостави на Европейската комисия.

"Ние се нуждаем от диалог с Европа, но също и от твърда позиция. Не съм заинтересован от борба с ЕС, но ние трябва да постигнем резултатите, които са в интерес на италианците", каза Ди Майо пред радио RTL 102.5.

Според него бюджет 2020 трябва да увеличи заплатите и да намали данъците.