Русия обяви кои топ представители на правителството на президента на САЩ Джо Байдън са санкционирани, информира АФП.

Министерството на външните работи на Русия отбелязва, че забранява влизането на територията на страната на главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд, съветника на Белия дом за вътрешната политика Сюзан Райс и директора на ФБР Кристофър Рей. В списъка са включени също секретарят за вътрешната сигурност Алехандро Майоркас, директорът на Националното разузнаване Аврил Хейнс, директорът на Федералното бюро за затворите Майкъл Карвахал, бившият съветник на Белия дом по националната сигурност Джо Болтън и бившият директор на ЦРУ Джеймс Улси.

САЩ с предупреждение за полети над Украйна и Русия

САЩ с предупреждение за полети над Украйна и Русия

Ескалация на напрежението между двете страни

Ведомството отбелязва, че тези лица участват в антируски действия в американската политика.

Обикновено списъкът със санкционираните лица се държи в тайна, но ведомството отбелязва, че ги разкрива заради "безпрецедентното естество" на сегашното напрежение с Вашингтон.

Вчера Русия съобщи, че експулсира десетима американски дипломати и обмисля "болезнени" мерки срещу американския бизнес.

Русия гони и петима полски дипломати

Русия гони и петима полски дипломати

Мярката е в отговор на действията на Варшава

Руският външен министър Сергей Лавров обясни, че Юрий Ушаков, съветникът на руския лидер Владимир Путин по въпросите на външната политика, е препоръчал на американския посланик Джон Съливан да отпътува за Вашингтон за провеждане на "сериозни консултации".

Реално това означава, че руските власти са изгонили американския посланик. За разлика от обявяването на посланика за персона нон грата (което бе обявено през 1952 г. на американския посланик в СССР Джордж Кенан), такава междинна форма на демарш от приемащата страна означава, че след известно време ръководителят на дипломатическата мисия може да се върне. "Комерсант" пише, че изобщо няма такъв вариант във Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. да се "изпраща посланик за консултации" от приемащата страна.

НАТО призова Русия да не блокира Черно море

НАТО призова Русия да не блокира Черно море

Продължаващата милитаризация на Крим, Черно море и Азовско море са допълнителни заплахи

Действията на Русия са в отговор на новите санкции на САЩ.