Русия ще изгони петима полски дипломати в отговор на експулсирането на руски дипломати от Полша. Това се посочва в изявление, публикувано от руското външно министерство.

"Между другото, забелязахме колко бързо американската администрация от Варшава настоя за изгонването на трима руски дипломати от Полша.

Полша гони трима руски дипломати

Полша гони трима руски дипломати

Вероятно заради Украйна и санкциите на САЩ

На свой ред петима полски дипломати ще бъдат изгонени от Русия", казаха от руското външно министерство.

Преди дни полските власти обявиха трима руски дипломати за персона нон грата.

Междувременно Русия експулсира десетима американски дипломати и обмисля "болезнени" мерки срещу американския бизнес. Това съобщи министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

ЕС и НАТО изразиха солидарност със САЩ за санкциите срещу Русия.

САЩ обявиха икономически санкции срещу Русия по-рано днес и експулсирането на 10 дипломати като наказание за намесата на Кремъл в американските избори, огромната кибератака срещу SolarWinds и друга враждебна дейност. Освен това САЩ забраняват на своите компании да купуват директно руски облигации, емитирани от Централната банка, Фонда за национално благосъстояние или Министерството на финансите на Русия.

Още тогава говорителката на руското външното министерство Мария Захарова обяви, че отговорът на Русия на новите санкции на САЩ е "неизбежен", а по-късно стана известна междинната форма на демарш - препоръката на Юрий Ушаков, съветникът на руския лидер Владимир Путин по въпросите на външната политика, спрямо американския посланик Джон Съливан да отпътува за Вашингтон за провеждане на "сериозни консултации".

Русия с безпрецедентен ход - препоръча посланика на САЩ да си ходи
Обновена

Русия с безпрецедентен ход - препоръча посланика на САЩ да си ходи

Русия експулсира десетима американски дипломати