Кокаинът е по-достъпен в Европа от когато и да е било, а конфискуваните пратки са достигнали рекордни равнища през 2018 г., се казва в публикувания днес годишен доклад на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании, цитиран от "Франс прес".

Наркотикът е по-достъпен от всякога в Европа и има малко признаци, че пандемията от коронавирус е възпрепятствала контрабандистите и дилърите, уточниха от центъра.

Европол отчита бум на трафика на кокаин по време на пандемията

Европол отчита бум на трафика на кокаин по време на пандемията

Контрабандата на дрогата се извършва предимно по море

Годишният доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите също така отбелязва големи конфискации на хероин, както и увеличаване на производството на синтетични наркотици.

По време на епидемията COVID-19, организираните престъпни групи "бързо адаптираха своите модифицирани операции", за да продължат отглеждането, контрабандата и продажбата на наркотици.

"Има опасения, че иновативните модели за разпространение на наркотици, разработени по време на блокадата, заедно с икономическото въздействие на пандемията върху уязвимите общности, ще добавят към предизвикателствата, които вече са породени от изобилието от наркотици", посочват от центъра.

Увеличените конфискации на големи количества кокаин, смола от канабис и хероин, транспортирани по море, породиха опасения, че организираната престъпност прониква в законните вериги за доставки, корабните маршрути и големите пристанища.

Разбиха най-голямата лаборатория за кокаин в Холандия

Разбиха най-голямата лаборатория за кокаин в Холандия

При акцията в петък са задържани 17 заподозрени

Чистотата на кокаина се е увеличила, а конфискациите на кокаин са били най-високи за всички времена от 181 тона през 2018 г., годината, за която данните се изследват в доклада за 2020 г., с около 40 тона повече от 2017 г.

"Индикаторите сочат към голяма наличност на кокаин на европейския пазар и признаци на растеж в страни, където преди това е бил необичаен", се казва в доклада.

Обемът на конфискувания хероин в ЕС почти се е удвоил от 2017 до 2018 г., се добавя в доклада.

Въпреки че уличните сделки са били засегнати от ограниченията по време на разгара на пандемията, потребителите и дилърите са се насочили към онлайн "даркнет" пазарите, социалните мрежи и доставките до дома.

Контрабандата със самолет намалява, но трафикът с кораби "продължи на предпандемични нива".

Полша хвана най-голямата пратка с кокаин в историята си

Полша хвана най-голямата пратка с кокаин в историята си

Количеството на дрогата е 3 тона, а стойността й - 750 млн. долара

Данните за конфискации и разузнавателните данни не показват "някакво незабавно сериозно нарушаване" на дейностите за трафик на наркотици, използващи методи като скриване на наркотици в корабни контейнери.

Производството на синтетични наркотици и отглеждането на канабис в Европа също "не изглежда да са засегнати сериозно".

В доклада се предупреждава, че "събитията от 2020 г. вероятно ще имат дългосрочно въздействие върху бъдещите предизвикателства, възникващи в областта на наркотиците".

По време на пандемията имаше признаци на "намаляващ интерес към вещества като MDMA (широко известен като екстази) и кокаин, които често се използват в социалните среди".

Ала има и съобщения за по-голямо използване на по-нови вещества, като психоактивния наркотик бензодиазепини, "вероятно причинено от недостиг на по-утвърдени наркотици".

"Трябва да се притесняваме, че ... когато икономическите последици от кризата влязат в сила, някои от нашите общности могат да станат по-уязвими към проблемите с наркотиците", каза директорът на центъра Алексис Гусдел.