Кола бомба уби най-малко 41 души в контролирано от бунтовниците село близо до сирийския град Ал Баб. Това съобщава БиБиСи, позовавайки се на източници в региона и Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Експлозията е разрушила контролен пост на бунтовниците в Сусиан, уточниха от центъра.

Селото се намира на 8 км северозападно от Ал Баб, от който подкрепяните от Турция бунтовници изтласкаха терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") в четвъртък.

Битката за Ал Баб приключи с победа за сирийската опозиция

Битката за Ал Баб приключи с победа за сирийската опозиция

Прочистват града от мини

Турция заяви, че бунтовниците имат "почти пълен контрол" върху града.

При нападението са загинали 35 цивилни и шестима бунтовници, уточнява "Ройтерс", позовавайки се на източници в региона. Мишената на удара е бил контролно-пропускателен пункт на бунтовниците.

Цивилните са се били събрали да искат разрешение да се върнат в Ал Баб, когато бомбата е избухнала.

Разположен близо до град Алепо в североизточна посока, Ал Баб има около 100 хил. жители в централните части и още около 50 хил., живеещи в предградията.

Сирийските бунтовници го превзеха през пролетта на 2012 г., а в ръцете на ДАЕШ попадна в началото на 2014 г., когато стана сборище на множество чуждестранни джихадисти и техните семейства.

Бунтовниците сега работят по прочистването на осеяния с мини град.

По-късно в Ал Баб са загинали и двама турски войници, разкри турският премиер Бинали Йълдъръм и загатна, че те са загинали, докато са проверявали пътища в града. Обаче турските военни заявиха, че са били убити от мина, като при взрива са били ранени и още трима войници. Войниците са проверявали района за експлозиви, оставени от ДАЕШ.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви през миналата година, че завладяването на Ал Баб, последната голяма крепост на джихадистите в провинция Алепо, ще бъде прелюдия към отвоюването на Ракка, който е столица на ДАЕШ.