Автомобил се взриви в Назран около Насир-Кортиловската джамия, където се проведе петъчна молитва, съобщи ТАСС, позовавайки се на източник на правоохранителните органи на Ингушетия.

По предварителни данни, е избухнало взривно устройство. "Избухна не газов балон в автомобила, а сработи мощно взривно устройство", заяви източникът на руската агенция. По думите му, мощността на взрива е с 5 кг тротилов еквивалент.

Съобщава се за един пострадал - възрастен мъж, който по време на взрива минавал близо до избухналата кола. Той е транспортиран в реанимацията на Ингушетската болница в крайно тежко състояние.

Взривът е станал в 13:40 часа московско време. Взривеният автомобил е ВАЗ-2107. Както съобщава кореспондентът на ТАСС, колата се намирала в парка, близо до джамията. Автомобилът е изцяло разрушен. Значителни щети има и по намиращите се в близост сгради и още около пет автомобила.

На местопроизшествието работи следствено-оперативна група, която разследва причините за произшествието.

Една от версиите е, че взривът в Назрани може да е покушение срещу имама, твърди източник на руската агенция.

Самият имам на джамията Насир-Кортовски Хамзат Чумаков в резултат на взрива е получил леки наранявания.

Както съобщиха в правоохранителните органи, "след петъчната молитва Чумаков тръгнал към своята кола. В това време се взривил автомобил, който бил недалеч от него.