Беларуският опозиционен политик Мария Колесникова заяви, че служителите по сигурността са сложили качулка на главата й и са я заплашили, че ще я убият, когато се опитали да я депортират принудително в Украйна по-рано тази седмица, се казва в изявление, подадено от нейния адвокат в четвъртък, съобщава "Ройтерс".

Колесникова, един от лидерите на едномесечните протести срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко, предотврати опита за изгонването й, като скъса паспорта си. Сега тя е в арест в столицата Минск.

Колесниковa е задържанa и е в Мозирския граничен отряд, твърди опозицията

Колесниковa е задържанa и е в Мозирския граничен отряд, твърди опозицията

Латушко: Била е принудена да замине за Украйна и е скъсала паспорта си

В изявлението тя каза, че искрено се е страхувала за живота си. "По-специално ми беше заявено, че ако не напусна доброволно Беларус, ще бъда изнесена така или иначе, жива или на парчета. Имаше и заплахи да ме затворят до 25 години".

Адвокатът й заяви, че подава жалба срещу беларуските власти, включително силите за сигурност на КГБ.

"Сутринта на 10 септември адвокатът на Мария Колесникова Людмила Казак подаде до разследващия комитет заявление, адресирано до ръководителя на следствения комитет Иван Носкевич, за започване на наказателно дело", се казва в изявление на Виктор Бабико.

Помпео се закани с още санкции за Беларус

Помпео се закани с още санкции за Беларус

САЩ със съюзници искат съд на лицата, замесени в нарушения на човешките права