Представителят на Координационния съвет на белоруската опозиция Мария Колесникова е в село Прудок в област Гомел. Това обяви във вторник щабът на бившия кандидат за президент Виктор Бабарико, цитиран от ТАСС.

"Нашият щаб получи информация от няколко анонимни източника, че Мария Колесникова е задържана и се намира в Мозирския пограничен отряд (военно поделение 1257-247768, област Гомел, район Мозир, селище Прудок)", се казва в съобщение, публикувано в Telegram.

Представители на централата се обърнаха към белоруските власти с искане "да информират за местонахождението на Мария Колесникова и ако тя е държана от властите, незабавно да я освободят и да гарантират напълно нейното право на защита и други процесуални гаранции".

ТАСС няма официален коментар от Държавния граничен комитет на Беларус относно местонахождението на Колесникова.

По-рано във вторник държавният телевизионен канал Беларус-1 в своя канал Telegram съобщи, че Колесникова е задържана при нелегално преминаване на границата с Украйна, където според Държавния граничен комитет на Беларус тя е била заедно със свои сътрудници Родненков и Кравцов.

Павел Латушко, член на Президиума на Координационния съвет на белоруската опозиция, заяви, че Колесникова е била принудена да замине за територията на Украйна и е скъсала паспорта си, докато е пресичала границата.

Колесникова и лидери на протестите в Беларус са в Украйна
Обновена

Колесникова и лидери на протестите в Беларус са в Украйна

Според украинското правителство, другите са на границата без Колесникова