Терористи от ДАЕШ ("Ислямска държава") използват атентатори самоубийци с коли бомби и миномети, за да забавят настъплението на иракските войски към ключов град до Мосул, съобщава АП.

Офицер от Девета дивизия на иракската армия заяви пред медията, че войниците са на около 1 километър от Хамдания - исторически християнски град, познат като Бахдида.

Той добави, че ДАЕШ са изпратили 12 коли бомби от вторник, всичките са взривени преди да достигнат целите си. Според военния представител армията е понесла леки поражения при минометен огън.

Иракските сили се подготвят да си върнат най-големия християнски град - Хамдания. През 2014 година в града живееха около 50 хиляди души. Той е дом на най-малко седем църкви и ключов център за повече от 300 хиляди християни в Ирак.

В понеделник иракската армия, шиитски милиции и кюрдски бойци започнаха голяма операция за отвоюването на град Мосул.

Иракските сили смятат, съобщава "Ал Арабия", че ДАЕШ има 5-6 хиляди терористи в Мосул.

В същото време се съобщава, че около 900 цивилни са успели да избягат от града и са приети в бежански лагер в Сирия. Разпространява се информация, че "Ислямска държава" публично екзекутира всеки, който се опита да избяга от Мосул, а също така използва хората като жив щит.

Междувременно турски медии информират, че Турция и САЩ са постигнали споразумение турски бойни самолети Ф-16 да се присъединят към операцията за превземането на Мосул.