Шотландецът Марк Бюмон постави световен рекорд, обикаляйки цялото земното кълбо на велосипед и то за 79 дни, съобщи National Geographic.

34-годишният колоездач - фен на състезанията по екстремна издържливост, дължи вдъхновението си на френския писател Жул Верн и творбата му "Пътешествие около света за 80 дни".

Носейки в себе си духа на персонажа Филиъс Фог, Бюмон започва околосветското си приключение от френската столица, на 2 юли. До завръщането си на 18 септември колоездачът успява да премине феноменалните 29 000 км и да обиколи 16 държави, като надхвърля дори собствените си очаквания, завършвайки с ден по-рано.

Стремежът към рекорд обаче не остава и без лишения - за да завърши навреме тура си, шотландецът изминава по 390км в рамките на 16 часа всеки ден, като спи по само 5 часа.

Накрая обаче постига ненадминат успех и е възнаграден не с един, а с два рекорда в Книгата на Гинес, тъй като журито му присъжда и отличие за най-дълго разстояние, изминато на колело за 1 месец: 11 315 км - от Париж до австралийския град Пърт.