Компания за недвижими имоти, част от нея е собственост на Джаред Къшнър, е получила 90 милиона долара чуждо финансиране от неясна офшорна фирма от 2017 г., откакто Къшнър влезе в Белия дом като съветник на президента Доналд Тръмп, пише "Гардиън", позовавайки се на корпоративни документи и интервюта.

Компанията Cadre е получила инвестициите от чужбина, докато Къшнър работи като високопоставен съветник и специален представител на Белия дом. Парите са дошли през средство, използвано от "Голдман сакс" на Каймановите острови - данъчно убежище, което гарантира корпоративната тайна.

Къшнър, който е женен за Иванка Тръмп, най-голямата дъщеря на президента на САЩ, е държал дял в Cadre след присъединяването си към администрацията, докато другите активи той е продал. Делът е на стойност 50 милиона долара.

Чуждестранното финансиране на Cadre може да създаде скрит конфликт на интереси, тъй като Къшнър продължава да работи за американското правителство, коментират някои експерти, които изразяват тревогата си от липсата на прозрачност около инвестициите.

Къшнър подаде оставка от борда на компанията си и намали дела си до под 25% след присъединяването си към Белия дом, твърдят неговите адвокати. Но той не е включил компанията в първия си етичен списък, в който разкрива участието си в компании. По-късно компанията е добавена към списъка. Обяснението е, че пропускът е по невнимание. От Cadre твърдят, че той не работи активно в делата на компанията.

Имената на чужденците, които са инвестирали чрез "Голдман сакс", не се разкриват. Двама източници, запознати с делата на фирмата, разкриха, че по-голямата част от парите на Каймановите острови са дошли от второ ошфорно данъчно убежище, докато друга част от Саудитска Арабия.

Cadre е основана през 2014 г. от Къшнър, брат му Джошуа и приятеля им Райън Уилямс, който преди е работил за "Голдман сакс". Компанията действа от сграда в Манхатън, която е собственост на корпорацията за недвижими имоти на семейството на Къшнър.

Къшнър и съпругата му Иванка имат състояние между 235 и 812 милиона долара.