Стотици поддръжници на Комунистическата партия на Русия излязоха на централния площад във Владивосток, за да протестират срещу изборни измами на местните избори в полза на политик, подкрепян от президента Владимир Путин, информира "Ройтерс".

При 95% от преброените бюлетини в неделя вечерта подкрепяният от Кремъл настоящ губернатор Андрей Тарасенко от "Единна Русия" води с около 5% пред кандидата на комунистите. Но в понеделник местната избирателна компания съобщи, че Тарасенко е спечелил с малко над 1%. Според комунистите изборите са опорочени.

Скандалът поставя Путин в неловко положение, тъй като руският лидер преди седмица се срещна с Тарасенко и го увери, че "всичко ще бъде наред". Коментарът се възприема като лична подкрепа за Тарасенко, назначен от Путин за губернатор през миналата година.

Преди седмица в Приморски край, който включва пристанищния град Владивосток на Тихия океан на 6 400 километра източно от Москва, Тарасенко не успя да премине 50-процентовия праг за директна победа.

Този случай и други три на изборите за губернатори представляват най-лошото представяне на подкрепяните от Кремъл кандидати от 2012 г. Макар че няма непосредствена заплаха за управляващата партия, това показва растящото недоволство заради жизнения стандарт в Русия.

Кандидатът на комунистите Андрей Ишченко заяви пред стотици поддръжници във Владивосток, че преброяването на гласовете е опорочено и призова поддръжниците си да протестират всяка вечер, докато изборите не бъдат касирани.

Според него в рамките на час резултатите са били преправени. По-рано Ишченко обяви гладна стачка, докато резултатите не бъдат анулирани.

Демонстрантите развяваха флага на Комунистическата партия, освиркваха "Единна Русия" и поискаха оставката на Тарасенко.

Ела Памфилова, председател на Централната избирателна комисия, коментира пред местно радио, че анализират вота и са изпратили специална комисия да разследва.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че следят ситуацията отблизо.

По време на предизборната кампания "Единна Русия" обвини комунистите в купуване на гласове, което категорично беше отхвърлено от Комунистическата партия.