Конгресът влезе в сблъсък със Силициевата долина заради правната защита и цензурата в социалните мрежи по време на разгорещено изслушване по-малко от седмица преди президентските избори, информира АФП.

Джак Дорси, изпълнителният директор на "Туитър", призна, че платформите трябва да направят повече, за да "спечелят доверие".

„Фейсбук” и „Туитър” ограничиха критична статия на „Ню Йорк пост” към Джо Байдън

„Фейсбук” и „Туитър” ограничиха критична статия на „Ню Йорк пост” към Джо Байдън

"Туитър" предприе безпрецедентен ход срещу голяма медия

Дорси, шефът на "Фейсбук" Марк Зукърбърг и изпълнителният директор на "Гугъл" Сундар Пичай бяха привикани да дадат показания пред Сената чрез видеовръзка, за да обсъдят закон, известен като Section 230, който защитава техните платформи от поемане на отговорност какво публикуват техните потребители.

На фона на предстоящите избори шефовете на технологичните компании са изправени пред засилващ се натиск да предпазят потребителите от фалшива информация, но в същото време и да останат настрана от политиката.

Републиканците са бесни, че технологичните компании от Силициевата долина потискат консервативните гласове, докато демократите са обезпокоени, че платформите не правят достатъчно в борбата с дезинформацията.

"Притеснението ми е, че тези платформи се превърнаха във влиятелни арбитри на това кое е истина и до какво съдържание потребителите могат да получат достъп", заяви Роджър Уикър, председателят на Комисията по търговия. Сенаторът каза, че комисията има "десетки примери за цензуриране на консервативно съдържание". Той попита Дорси как платформата решава да отправи предупреждение за определено съдържание или премахване на съдържание.

"Вашата платформа позволява на диктатори да публикуват пропаганда без ограничения, а в същото време редовно се ограничава президентът на САЩ", обяви сенаторът и посочи едно съобщение в Китай, с което се обвинява американската армия, че е внесла коронавируса.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп използва "Туитър", за да обвини големите технологични компании в страната, че прикриват "корупция" на опонента му Джо Байдън.

Дорси бе основната мишена в началото на изслушването.

Видимо разгневеният сенатор Тед Круз, републиканец от Тексас, заяви, че "Туитър" не разрешава на хората да се изказват и обвини компанията в блокиране на политически материали. Той атакува Дорси за решението на социалната мрежа да ограничи достъпа до статия на "Ню Йорк пост", която обвързва семейство Байдънови с корупция.

"Господин Дорси, кой по дяволите ви избра и ви даде власт какво се позволява на медията да съобщава и какво американският народ е позволено да чува", атакува Круз.

Дорси отговори, че решението да се блокира линкове към историята е било "погрешно" и вече е поправено.

"Осъзнаваме, че трябва да спечелим по-голямо доверие. Осъзнаваме, че е необходимо да се поеме по-голяма отговорност, за да покажем нашите намерения и за да покажем резултата", призна той.

Круз нападна и "Гугъл", че е склонен да манипулира резултатите от търсачката, за да оказва влияние върху изборните резултати.

Марк Зукърбърг заяви, че социалната мрежа е готова да работи със законодателите за реформиране на Section 230.