Комисия към Камарата на представителите на САЩ излезе с доклад, в който обвинява големите технологични компании, че действат като "монопол". Призовава се за основни промени в антимонополното законодателство и мерки, които потенциално могат да доведат до разбиване на гигантите, информира АФП.

Но докладът на Комисията по правосъдие не успя да спечели одобрението на републиканците, което подчертава партийното разделение въпреки широката критика по адрес на технологичните гиганти.

В документа от 449 страници се заключава, че Amazon, Apple, Facebook и Google са обвързани с някаква собствена форма на частна квазирегулация, която се отнася само за тях. Подчертава се, че за последно е имал такъв монопол при петролните барони и железопътните магнати.

Докладът е изготвен след повече от 15 месеца разследване и изслушвания тази година на шефовете на четирите компании. Паралелно федералните и щатски власти провеждат антимонополни разследвания.

В доклада се предлагат мерки, които могат да доведат до разбиването на големите компании. Призовава се за "структурно отделяне", за да се забрани на компании да се конкурират на платформи, които управляват. Също се препоръчва платформите да позволят "оперативна съвместимост" с конкуренти и регулации, които имат за цел предотвратяване придобивания, които вредят на конкуренцията.

От Amazon отвърнаха, че "предположението, че успехът може да бъде само в резултат на антиконкурентно поведение, е погрешно".

Докато демократите атакуват увеличаващата се власт на технологичните платформи, републиканците пък недоволстват от предубеждението на компаниите от Силициевата долина срещу консерваторите.

Комисия от републиканци отказа да одобри откритията на демократите, което подчертава партийното разделение за регулирането на технологичните гиганти.

Асоциация, която представлява някои от най-големите технологични компании, коментира, че конгресмените не разбират цифровата икономика.