Членове на консервативния блок на германския канцлер Ангела Меркел в парламента се опитват да й ограничат мястото за маневри по отношение на реформата в еврозоната.

Информацията съобщава "Ройтерс", позовавайки се на проект на предложение преди заплануваната за четвъртък среща между канцлера и френския президент Еманюел Макрон.

Предложението ще бъде обсъдено на среща на блока във вторник. Заместник-председателят на парламентарната група на консерваторите Катя Лейкерт подчертава в предложението, че страните членки на еврозоната сами трябва да си отговарят за поетите рискове.

Документът отразява силната съпротива на консерваторите парите на германските данъкоплатци да се прахосват според промени във валутния съюз, които са предлагани от Макрон.

"Нашият водещ принцип е, че предполагаемите рискове пред страна член трябва да бъдат придружени с поемане на отговорност от тази държава", пише в предложението.

"Финансова помощ ще бъде гарантирана само при стриктни условия", се допълва още, като се настоява депутатите в Бундестага да запазят правото си на решение за отпускане на финансова помощ на други страни членки в еврозоната.

Макрон предлага общ бюджет на еврозоната за преодоляване на външни икономически проблеми.

В документа пише, че Германия и Франция не трябва да действат като специален съюз в ЕС.

В друг документ Лейкерт и други двама високопоставени депутати подчертават, че всяко реформиране на Европейския стабилизационен механизъм в Европейски валутен фонд трябва да бъде разглеждано като независима институция, която не е под контрола на Европейската комисия.