Президентът на Русия Владимир Путин се подписа под указ, който определя датата на влизане в сила на поправките в конституцията - 4 юли. Това съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Поправките в Конституцията на Руската Федерация...ще влязат в сила от 4 юли 2020 г.", се казва в текста на указа.

Само един регион каза "не" на Путин на референдума в Русия

Само един регион каза "не" на Путин на референдума в Русия

Ненецки автономен окръг гласува против

Също така държавният глава разпореди официално публикуване на основния закон на Русия с внесените поправки.

77,92% одобриха поправките на проведения в страната референдум, а 21,27 на сто гласуваха против. Избирателната активност е 65%.

Една от промените предвижда рестартиране на президентските мандати на Путин от нула, което ще му позволи да управлява още два мандата и потенциално да остане в Кремъл до 2036 г. Според сегашните правила мандатът на 67-годишния лидер изтича през 2024 г.

Реформите също ще консолидират президентските правомощия, като позволят на държавния глава да номинира топ съдии и прокурори. Реформите предвиждат икономически промени, които ще гарантират, че минималната заплата няма да бъде по-малка от минималния праг за препитание и държавните пенсии ще бъдат коригирани спрямо инфлацията. Промените включват и споменаването, че руснаците "вярват в Бога", въпреки че държавата има дълга история като светска държава, а също се забраняват гей браковете. Тези принципи са в основата на консервативната и патриотична ценностна система, подкрепяна от Путин.