Правителството в Италия обмисля нови ограничения по време на празничния сезон, за да забави разпространението на коронавируса и да се опита да избегне трета вълна, заяви премиерът Джузепе Конте, цитиран от "Ройтерс".

Управляващата коалиция може да наложи строги правила в цялата страна за коледните и новогодишните празници, тъй като тълпи от хора наводниха Рим през уикенда, след като някои ограничения, въведени миналия месец, бяха облекчени.

"Освен това сега са необходими нови ограничения ... на всяка цена трябва да предотвратим трета вълна, защото това би било опустошително, също от гледна точка на загубата на човешки животи", коментира Конте.

Италия вече с най-много COVID жертви в Европа

Италия вече с най-много COVID жертви в Европа

Задмина Великобритания по този показател

Кампанията за ваксинация в Италия трябва да е насочена към 10 до 15 милиона души, за да "има ефективно въздействие върху имунитета", добави Конте и обясни, че тази цел може да бъде постигната до края на пролетта или преди лятото.

Конте вече затегна правилата за пътуване за периода на Коледа и Нова година. Хората в цяла Италия нямат право да пътуват между региони с изключение на работа или неотложни причини от 21 декември до 6 януари. По време на празниците италианците не могат да напускат градовете си и се приканва да избягват да се събират в голям брой на закрито.

Към вторник Италия съобщава за 1 855 742 потвърдени случая на коронавирус с 65 011 смъртни случая. В неделя Италия надмина Обединеното кралство, за да се превърне в европейска държава с най-висок брой официални жертви на коронавирус.

Най-много нови инфекции са регистрирани в северния регион на Венето, докато Ломбардия има най-голям брой смъртни случаи като цяло.

Стотици чакат ежедневно за храна в Милано

Стотици чакат ежедневно за храна в Милано

Икономическата разруха от коронавируса се задълбочава преди Коледа