Дълги опашки се оформят пред хранителните фургони и помощните центрове във финансовата столица на Италия Милано, тъй като икономическата разруха, причинена от коронавируса, се задълбочи преди Коледа, съобщава "Ройтерс".

Тъй като броят на случаите нарасна след лятото, Италия - първата европейска държава, пострадала от пандемията и сред най-тежко засегнатите - претърпя икономически удар от блокадите, докато се опитва да спре разпространението на COVID-19.

"През този период на пандемията броят (на хората) се увеличи", коментира Луиджи Роси, вицепрезидент на местната група за помощ Pane Quotidiano, докато опашката от чакащи хора в южната част на Милано се увеличава. "Със сигурност вярваме, че колкото повече продължава тази криза, толкова повече хора ще има."

Дори в проспериращият Милано кризата се отразява сериозно, тъй като големи части от икономиката са спрени.

Мнозина, които бяха на път да се справят, са принудени да искат помощ в град, който се гордее, че е икономически двигател на Италия и изключение от останалата част от страната от десетилетия.

"Има толкова много хора като мен. Това са новите бедни", коментира 66-годишният Алберто, който не иска да каже фамилията си. "Все още трябва да платя наема, трябва да купя храна и въпреки че партньорът ми работи, това не е достатъчно."

Подобно на центровете, ръководени от други благотворителни групи, Pane Quotidiano, който работи в Милано повече от век, е отворен 7 дни в седмицата от 9:00 до 23:00, средно с 800 души на ден.

Докато правителството наложи замразяване на уволненията и предложи подкрепа на компании, мнозина се оплакаха от дълги забавяния при получаване на плащания. За армията домашни болногледачи, чистачи, служители в ресторанти и други, наети неофициално и със заклащане в брой, изобщо няма подкрепа.

"Как можеш да се справиш", пита 76- годишната Мария-Роза Мамоне, която е в центъра, за да вземе храна и коледен подарък за внучето си. С трима души вкъщи и 600 евро наем всеки месец, тя не може да се справи. "Поне мога да дойда тук, тук има всичко, хляб, мляко..."

Италия вече с най-много COVID жертви в Европа

Италия вече с най-много COVID жертви в Европа

Задмина Великобритания по този показател