Кораб с около 70 до 80 души на борда потъна в езерото Ван в източна Турция, съобщава ТАСС, цитирайки афганистанският телевизионен канал 1TV, с позоваване на представител на Министерството на външните работи на Афганистан.

Сред пътниците са били имигранти от Афганистан. Според информацията, всички, които са били на кораба, с изключение на капитана, са загинали.

Турски спасителни екипи са открили останките на кораба, като данните са за изченали 55 до 60 мигранти, съобщава АП. Досега са открити 13 тела.

В сряда издирващите екипи, използващи устройства за подводни изображения, намираха останките 106,5 метра дълбочина в езерото, съобщават от офиса на областния управител.

Езерото е близо до границата с Иран, но се намира в границите на Турция. Властите смятат, че контрабандисти са прекарвали мигранти през езерото, за да избегнат полицейски и военни контролно-пропускателни пунктове по традиционните транзитни маршрути, използвани за контрабанда на мигранти, които преминават в Турция от Иран.

Турция, която е домакин на около 3,7 милиона сирийски бежанци, е основен пункт за преминаване на мигранти, които се опитват да стигнат до Европа.

Властите задържаха петима души във връзка с трагедията и отстраниха местен администратор от длъжност. Според съобщения в медиите, мигрантите са от Пакистан, Афганистан и Иран.