Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви, че отказът на премиера на Великобритания Тереза Мей да изключи сценарий Брекзит без споразумение показва, че "не е сериозна" за постигане на съгласие с парламента за напускането на ЕС, информират "Гардиън" и Скай нюз.

Според него предложението на Мей за разговори с другите партии за алтернативно споразумение за Брекзит е просто "номер" и тя наистина не е склонна да направи промени в договореното с ЕС споразумение. Корбин вярва, че премиерът иска да организира "фиктивни разговори", за да заплаши депутатите със сценарий Брекзит без споразумение, освен ако не получи подкрепа за "нескопосаното" споразумение, което вече беше отхвърлено от Камарата на общините.

Лейбъристът призова Мей по време на реч в южния английски град Хейстингс да се откаже от сценарий без сделка, да"изостави червените линии" и да работи с Лейбъристката партия и другите политически сили за постигане на споразумение, подкрепяно от мнозинството британци. Той припомни, че Лейбъристката партия иска споразумение, което ще гарантира оставане на Лондон в митническия съюз и поддържане на "силни отношения в единен пазар" с ЕС.

По думите му Мей е претърпяла най-голямата загуба в историята на британския парламентаризъм.

Тереза Мей оцеля при вота на недоверие
Обновена

Тереза Мей оцеля при вота на недоверие

Вотът беше отхвърлен с 325 срещу 306 гласа…

Това е най-голямата загуба на правителство в историята. Нейното споразумение е мъртво, обяви той и добави, че Мей "напълно е неспособна да проумее какво всъщност се случва". Корбин съобщи, че правителството харчи 4,8 милиарда британски лири в подготовката за Брекзит без споразумение, въпреки че няма да се осъществи.

Джереми Корбин не изключва отлагане на Брекзит или организиране на втори референдум.

Лейбъристът изпрати писмо на премиера, в което отправя исканията на партията, включително да изключи сценарий Брекзит без сделка.

Междувременно Европейската комисия коментира, че председателят Жан-Клод Юнкер не е получавал молба от Лондон за отлагане на Брекзит. Брюксел поясни, че ако Великобритания предприеме такава стъпка, Лондон ще трябва официално да обясни причината, тъй като това трябва да бъде одобрено единодушно от всички страни членки.

Великобритания гласува план Б за Брекзит на 29 януари

Великобритания гласува план Б за Брекзит на 29 януари

Премиерът Тереза Мей ще говори пред парламента и ще внесе предложение в понеделник