Епидемията от коронавирус създаде повече от 100 нови думи и фрази в чешкия език, съобщава Чешката телевизия, цитирана от "Политико".

Сега чехите вече имат думи като koronadeprese (коронадепресия), koronapanika (коронапаника), koronadovolená (коронаваканция) и koronapokalypsa (коронаапокалипсис). Други думи и фрази са непряко свързани с епидемията, такива като škola v pyžamu (училище по пижами, защото учениците учат от вкъщи).

Коронавирус: Чехия е най-засегнатата от бившите социалистически държави

Коронавирус: Чехия е най-засегнатата от бившите социалистически държави

Общо в страната има 3002 потвърдени случая и 24-ма починали, докато 25 души са се възстановили.

Вероятно като знак колко сериозно чехите възприемат епидемията, има две думи за някой, който се държи безотговорно: koronaidiot и covidiot. Последната дума придоби популярност и в англоезичния свят.

Михаела Лишкова, специалист в областта на неологията към Института по език към Чешката академия на науките, коментира, че вероятно повечето от думите няма да се използват щом приключи епидемията, "когато повече няма да е необходимо да vařit rouškovku" - буквално да приготвиш маска, да направиш маска с ръце, след като чешките власти задължиха носенето на маски на обществени места.

В Чехия с призив "спасете" бирата

В Чехия с призив "спасете" бирата

Заради коронавируса властите затвориха ресторантите и бирариите, което води до риск от разваляне на наливната бира

Междувременно властите съобщиха, че са потвърдени нови 265 случая за последните 24 часа. Трети пореден ден е регистриран спад. Проведени са 6291 теста. До момента в страната има 3869 случая и са проведени общо 67 281 теста. Шестима души са починали през последните 24 часа, с които се увеличават до 46.

Вчера премиерът Андрей Бабиш заяви, че пикът на епидемията може да достигне в края на април и че очаква 10 000-15 000 случая преди кризата да приключи към края на май и началото на юни.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 900 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 45 000. Регистрирани са случаи в 205 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1 млн. случая и над 53 000 починали в 181 държави, възстановили са се повече от 212 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".