Чешкото правителство одобри план за до 300 военнослужещи от здравния персонал от страните от НАТО и ЕС да помогнат на Чехия за лечението на покачващия се брой пациенти с коронавирус, съобщава АП.

Ежедневното увеличение на новите коронавирусни инфекции нарасна до почти 15 000 в сряда. Това е с почти 3000 повече от предишния рекорд, поставен ден по-рано.

Черни COVID-19 рекорди в Полша, Чехия и Украйна

Черни COVID-19 рекорди в Полша, Чехия и Украйна

Рекордни над 10 000 заразени в Полша

Парламентарно одобрение все още е необходимо за плана, тъй като те са членове на чуждестранни въоръжени сили. Те ще помагат на чешките си колеги във военната болница в Прага и в полевата болница, която въоръжените сили изграждат в изложбената площадка на Прага за 500 пациенти.

Първата група от 28 лекари от Националната гвардия от САЩ трябва да пристигне следващата седмица.

Правителството придобива 600 респиратора и друго медицинско оборудване, необходимо в отделенията за интензивно лечение. Министърът на отбраната Любомир Метнар казва, че НАТО ще изпрати още 60 респиратора.

Чехия се сблъсква със скок на заразявания от два месеца и една трета от случаите са регистрирани през последните седем дни. Има общо 208 915 потвърдени случая и 1739 смъртни случая.

Чехия наложи частична блокада

Чехия наложи частична блокада

Чехия регистрира рекордните 11 984 заразени