Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви в петък, че започва оценка на ваксината COVID-19 на германската компания CureVac, съобщава "Анадолу".

EMA започва преглед на ваксината CVnCoV "въз основа на предварителни резултати от лабораторни изследвания и ранни клинични проучвания при възрастни".

"Тези проучвания показват, че ваксината задейства производството на антитела и имунни клетки, които са насочени към SARS-CoV-2, вирусът, причиняващ COVID-19", се казва в изявлението.

"Текущият преглед ще продължи, докато не станат налични достатъчно доказателства за официално заявление за разрешение за пускане на пазара."

Германия купи дял от компанията за ваксини CureVac

Германия купи дял от компанията за ваксини CureVac

Компанията разработва ваксина против коронавируса

CureVac заяви в изявление, че EMA ще "оцени съответствието на CVnCoV със стандартите за ефективност на ваксината, безопасност и фармацевтично качество".

"Ние сме уверени в потенциала на нашата мРНК технолия да допринесе за борбата срещу глобалната извънредна ситуация в областта на общественото здраве, COVID-19", коментира д-р Лидия Ооствогелс, вицепрезидент по инфекциозни болести в CureVac.

"Работата съвместно с EMA за започване на регулаторен процес е критична стъпка за осигуряване на потенциален достъп до нашата ваксина за много хора, които все още се нуждаят от защита от тази смъртоносна болест."

CureVac е сред шестте производителя на ваксини, с които ЕС подписа предварителни споразумения за покупка на около 2,3 милиарда дози.

Останалите пет са Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson и Sanofi/GlaxoSmithKline.

В сряда ЕС измести с три месеца целта си за ваксинация срещу COVID-19, като заяви, че сега цели да ваксинира 70% от пълнолетното население до края на лятото вместо началото на сезона.

Решението бе обявено от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която призна, че ЕС е "закъснял с ваксините".

Меркел и Макрон защитиха имунизационната стратегия на ЕС

Меркел и Макрон защитиха имунизационната стратегия на ЕС

Напълно подкрепям европейския подход