Европейската комисия одобри пети договор с европейското фармацевтично дружество CureVac за достъп на ЕС до евентуална ваксина срещу коронавирус.

Предвижда се първоначална покупка на 225 милиона дози от името на всички страни членки на Съюза, с възможност да се поискат още до 180 милиона дози. Ваксините ще бъдат доставени, когато се докаже, че са безопасни и ефикасни срещу вируса.

Сключеният договор с CureVac допълва набора от ваксини за производство в Европа, който включва вече подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV и BioNtech-Pfizer, както и успешно проведените проучвателни разговори с Moderna.

България инвестира във всички разработки за ваксини срещу COVID-19

България инвестира във всички разработки за ваксини срещу COVID-19

Очаква се разходите да надхвърлят половин милиард лева

От ЕК посочват, че благодарение на разнообразния набор от ваксини Европа ще бъде добре подготвена за ваксиниране, когато се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни.

Страните членки могат да даряват ваксините на държави с ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други европейски държави.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че към днешна дата Комисията е обезпечила най-малко 1,2 милиарда дози с цел осигуряване на достъп до безопасни и ефикасни ваксини на поносими цени, както за гражданите на ЕС, така и за най-бедните и най-уязвимите хора по света. Тя посочи, че повечето от тези евентуални ваксини са в напреднал етап на клинични изпитвания. Надеждите са, че положителните резултати ще бъдат потвърдени с издаване на разрешение, след което ваксините бързо ще бъдат въведени в употреба и ще спомогнат за преодоляване на пандемията.

Решението на Комисията да подкрепи тази ваксина е взето въз основа на солидна научна оценка, използваната технология, опита на дружеството в разработването на ваксини и производствения му капацитет за снабдяване на целия ЕС.

Борисов поздрави ЕК за договора за ваксина срещу COVID-19

Борисов поздрави ЕК за договора за ваксина срещу COVID-19

В трудните моменти най-добре се виждало единството на ЕС