ЕС надхвърли 500 000 смъртни случая от коронавируса, а ръководителят на ЕК заяви в сряда, че критикуваното разпространение на ваксините в блока е заради свръх оптимизъм, свръх увереност и просто "късно", пише АП.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен защити цялостния подход на ЕС да се опита да победи пандемията с единен план за ваксини във всички 27 държави, дори с признаване на грешки в стратегията за бързо получаване на достатъчно ваксини за всички 447 милиона граждани.

"Все още не сме там, където искаме да бъдем. Закъсняхме с разрешенията. Бяхме твърде оптимистични по отношение на масовото производство и може би бяхме твърде уверени, че това, което поръчаме, всъщност ще бъде доставено навреме ", каза фон дер Лайен пред пленарната зала на ЕС.

Фон дер Лайен: Великобритания ваксинира като моторница, а ЕС - като танкер

Фон дер Лайен: Великобритания ваксинира като моторница, а ЕС - като танкер

Основната причина за разликата между ЕС и Великобритания е по-бавният процес

Въпреки седмиците остри критики, тъй като кампанията на ЕС за ваксини не успя да набере скорост в сравнение с Великобритания, Израел и Съединените щати, трите основни партии в законодателната власт останаха с подхода на фон дер Лайен да продължи напред с всички държави-членки заедно.

"Ключовите решения бяха правилни", каза Манфред Вебер, лидерът на Християндемократическата европейска народна партия.

Лидерът на партията на социалисти и демократи Иратксе Гарсия каза: "Фиаско, катастрофа, бедствие: те звучат много вярно за нашите граждани", но нейната партия е с фон дер Лайен в общите действия на блока. "Критиката е необходима, но с конструктивен дух."

Оценката на Фон дер Лайен дойде, когато броят на загиналите в ЕС премина 500 000, зашеметяваща статистика за по-малко от година, която основно оспорва прехвалените стандарти за благосъстояние и способностите на здравеопазването на блока.

Това се случи, когато блокът се бореше с втората вълна на COVID-19, която блокира общностите от Португалия до Финландия, полицейски час и ограничения, тъй като властите се надпреварват да ваксинират колкото се може повече хора.

Ваксина срещу вариант: Обещаващи данни в надпреварата на Израел срещу коронавируса

Ваксина срещу вариант: Обещаващи данни в надпреварата на Израел срещу коронавируса

Големият въпрос е дали ваксините могат да унищожат пандемията?

Последните официални седмични данни от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията се очакват едва в четвъртък, но Университетът "Джон Хопкинс" изготвя ежедневни изчисления, показващи цифрата 500 809 в сряда.

За сравнение, Съединените щати, с население от 330 милиона, водят в света като държава с повече от 468 000 смъртни случая.

Фон дер Лайен остана с обещание си да ваксинира 70% от възрастното население на ЕС до края на лятото и обвини големите фармацевтични компании, че не поддържат производството на ваксини с научния напредък.

"Всъщност индустрията трябва да отговаря на новаторските темпове на науката", каза фон дер Лайен. "Напълно разбираме, че ще възникнат трудности при масовото производство на ваксини. Но Европа е инвестирала милиарди евро в капацитет предварително и ние призовахме държавите-членки да планират въвеждането на ваксината. Така че сега всички се нуждаем от предсказуемост."

До края на юни ЕС ще разполага с половин милиард ваксини срещу COVID-19

До края на юни ЕС ще разполага с половин милиард ваксини срещу COVID-19

Само от ваксините, които вече са одобрени, ЕС ще получи 406 млн дози...