Гърция навлиза в третата си седмица на блокада, появява се първият проблясък на светлина в края на тунела, според говорителя на правителството Стелиос Пецас, който обясни, че зависи от хората да останат отговорни, съобщава "Катимерини".

"От нас зависи дали ще се радваме на първите резултати през май от отговорното ни отношение, като останем вкъщи през април".

В отговор на въпрос от Катимерини за това кога кривата на разпространението на Covid-19 ще започне да следва тенденция на намаляване, Пецасс заяви, че "ние се борим да спечелим време и се надяваме, с данните, които имаме на разположение, че този двубой се печели ден след ден."

Заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас заяви, че май може да е месецът, в който гражданите на Гърция могат да виждят светлина в края на тунела. Той определи април като най-трудния и критичен период, като добави, че "първите седмици от прилагането на мерките показват, че целта се постига всеки ден".

Въпреки оптимизма, правителствените и здравните служители предупреждават срещу всякакви признаци на самодоволство, тъй като това може да обърне целия постигнат напредък.

"Покритата уста все още има глас": Лекари и медицински сестри излязоха на протест в Гърция

"Покритата уста все още има глас": Лекари и медицински сестри излязоха на протест в Гърция

В Гърция има повече от 1750 души с коронавирус, а починалите достигнаха 81

На 27 април - при условие, че Великден отмине без никакви промени и всичко остане в правилния курс - ще има сериозни обявления.

Няма да се премахват мерките, но има шанс за първи път да бъде обявен крайъгълен камък. Междувременно здравното министерство обяви 20 нови коронавирусни инфекции, до 1755.

В редовната си пресконференция говорителят на министерството и експертът по инфекциозни болести Сотирис Циодрас заяви, че са регистрирани още шест смъртни случая от Covid-19 през последните 24 часа, като общият им брой е нараснал до 79.

Хардалиас каза на същата пресконференция, че още 90 пациенти са интубирани в интензивни отделения, докато девет души са се възстановили.

Той обяви също, че село Ехинос в Северна Гърция, което бе поставено под карантина на 25 март, ще остане под карантина още една седмица по "чисто предпазни причини".

Към третата седмица на март девет души от по-широкия район са тествали положително за новия коронавирус.

Гърция наложи глоби за над  4 млн. евро на нарушители на кризисни мерки

Гърция наложи глоби за над 4 млн. евро на нарушители на кризисни мерки

"Мерките имат за цел да защитят здравето на гражданите, не са наказание"