Лекарите в обществените болници в Гърция излязоха на протест с искане за осигуряване на допълнителен персонал, повече легла в интензивните отделяния, по-добро защитно облекло и мобилизиране на частните клиники, пише "Политико".

Гърция предложи ЕС да купи патентите за ваксина срещу коронавируса

Гърция предложи ЕС да купи патентите за ваксина срещу коронавируса

Премиерът Мицотакис предложи страните членки на ЕС заедно да придобият патентни права на нови ваксини и бързи тестове за коронавирус

Членове на лекарски съюз, носещи маски и поддържащи необходимата дистанция, се събраха пред болниците си с банери като "Покритата уста все още има глас". В една болница в централната част на Атина възникна напрежение, след като полицията се опита да разпръсне протестиращите, но в крайна сметка силите на реда разрешиха да си завършат протеста.

Протести се проведоха в няколко болници в Атина и на други места в страната. Десетки лекари и медицински сестри се събраха пред всяка болница, за да вземат участие в демонстрацията по време на здравната криза.

В Гърция има повече от 1750 души с коронавирус, а починалите достигнаха 81.

Гърция наложи глоби за над  4 млн. евро на нарушители на кризисни мерки

Гърция наложи глоби за над 4 млн. евро на нарушители на кризисни мерки

"Мерките имат за цел да защитят здравето на гражданите, не са наказание"

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,2 млн. потвърдени случая, а починалите са повече от 67 000. Регистрирани са случаи в 207 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,36 млн. случая и над 76 000 починали в 184 държави, възстановили са се повече от 292 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".