Германското правителство реши в четвъртък временно да възстанови граничния контрол по югоизточната си граница, след като определи Чехия и части от Австрия като "зони на мутация" поради големия брой случаи на варианти на коронавирус, съобщи германската агенция ДПА, цитирана от АП. 

Временният граничен контрол и определени ограничения за влизане ще започнат в неделя в полунощ.

Пътуващите, идващи от определени райони на Австрия или Чехия, ще трябва да представят доказателство за отрицателен тест за коронавирус, за да влязат в Германия, изискване, което ще представлява пречка за хиляди трансгранични работници.

Австрия обяви Тирол за "забранена зона" заради Covid-19 от Южна Африка

Австрия обяви Тирол за "забранена зона" заради Covid-19 от Южна Африка

Всички туристи през последните две седмици трябва да се тестват за Covid-19

Не е ясно колко дълго ще продължи граничният контрол.

Ръководителят на Бавария Маркус Содер, граничеща както с Австрия, така и с Чехия, заяви по-рано в четвъртък, че ако федералното правителство определи Чехия и австрийския Тирол за зони с мутация, Бавария ще поиска разрешение за издигане на гранични пропусквателни пунктове, където пътници, които не представят отрицателен тест за COVID-19 ще бъдат връщани.

Содер каза, че всички региони на Бавария с високи нива на коронавирусна инфекция, с изключение на един, се намират на германско-чешката граница.

Той похвали мерките, предприети от Чехия за ограничаване на разпространението на вирусни варианти, и критикува властите в Тирол, като заяви, че изглежда не приемат сериозно проблема.

Британският вариант на коронавируса е проблем, "който вероятно ще помете света"

Британският вариант на коронавируса е проблем, "който вероятно ще помете света"

Човек трябва да бъде реалист, коментират учени, това може да продължи поне 10 години

Канцлерът Ангела Меркел и управителите на 16-те германски провинции се договориха късно в сряда да удължат настоящата блокада в страната най-малко до 7 март, отчасти поради опасения от по-заразни варианти.

Училищата и фризьорите ще могат да се отворят по-рано, макар и със строги хигиенни мерки.

Германската агенция за контрол на заболяванията заяви, че през последната седмица има малко над 64 случая на 100 000 жители в цялата страна, в сравнение с над 200 преди Коледа.

Институтът Робърт Кох в четвъртък добави 10 237 нови потвърдени случая на COVID-19 и 666 смъртни случая към общия брой на Германия, като общият брой на случаите в страната от началото на пандемията е 2,31 милиона, а броят на загиналите е 63 635.

Меркел предупреди за новите щамове след удължаване на блокадата в Германия до 7 март

Меркел предупреди за новите щамове след удължаване на блокадата в Германия до 7 март

Блокадата в страната няма да остане и ден повече от необходимото