Отричащите пандемията от коронавирус насаждат и настроения срещу ограничителните мерки с лъжливи твърдения. Конспиративни митове не липсват и в чатовете за деца и младежи - експерти предупреждават, че това е много опасно, посочва Дойче веле.

На един от участниците в чата очевидно му е дошло до гуша от задължението за носене на маска. В групата "Samuel Eckert Youngsters" на платформата Telegram веднага се получава съвет как да се освободиш от маската: "Когато седиш в училище с намордник, започни да се задъхваш, да дишаш на пресекулки, след което падни от стола си (преди това потренирай, за да не се нараниш). В този случай ще те изпратят вкъщи. Родителите ти трябва след това да отидат с тебе при лекаря и да кажат: "Детето ми направо припадна".

Така със сигурност ще получиш удостоверение, че не си задължен да носиш маска. Чатът е организиран от някой си Самуел Екерт, неговият баща бил лекар и можел да издава такива удостоверения.

Експерти: защитните маски са безопасни за децата и младежите

Основателят на групата Самуел Екерт от германската провинция Баден-Вюртемберг е известен с това, че отрича съществуването на коронавируса. Собственик е на няколко фирми в Швейцария. Двамата с германския лекар Бодо Шифман наскоро обиколиха множество германски градове в рамките на един т.нар. "информационен тур", за да говорят против мерките по време на пандемията. Тезата им: "смъртната опасност" от маските за децата и младежите.

А всъщност и до днес няма нито един потвърден такъв случай. Медици като Буркхард Родек, генерален секретар на "Германското дружество за детска и младежка медицина", не смятат, че носенето на маски е опасно. В интервю за "Report Mainz" той казва: "В детската и младежката медицина има един голям сектор, в който и малките деца носят маски - това е детската онкология. Децата, болни от рак, децата с трансплантиран костен мозък. Всички те носят маски без никакъв проблем".

Конспиративни теории в групата "Youngsters"

Но в чат групата на Екерт, която вече има над 270 членове, твърдят, че носенето на маски е опасно. Било "увреждане на тялото и дори може би убийство", пише един от юзърите. Нещо повече: това твърдение ловко се свързва от много от участниците в чата с актуални конспиративни митове.

В групата се приемат само деца и младежи на възраст между 10 и 17 години. Трябва да се представиш с видео и документи, а децата под 14 години трябва да покажат и разрешителна декларация от родителите си.

В групата например се цитира Бил Гейтс с неговата прогноза, че маските ще се носят в продължение на четири години, а възстановяването на икономиката ще продължи десет. Един от коментарите: "След четири години той при всички случаи ще е решил своя скапан проблем с пренаселеността". Коментарът е в съответствие с твърдението на отричащите коронавируса, че основателят на "Майкрософт" иска да намали населението на земята чрез масова имунизация.

Има и други коментари и призиви, като например: "Трябва да станем милиарди - и тогава да обградим Меркел!". Освен това скорошният атентат във Виена, при който бяха убити четирима души, се определя като "фейк" - бил използван, за да не се разкрият изборните измами в САЩ, за които твърдят от лагера на Тръмп. В групата са убедени също, че починали от коронавируса нямало.