Италия е първата държава в света, която наложи национална блокада заради коронавируса. И днес, след повече от два месеца задължителна карантина, италианците могат да възобновят някои дейности, информират Би Би Си и други медии.

Италианците ще могат да се движат свободно в регионите, в които живеят. За първи път ще могат да посетят роднините си след девет седмици стриктни ограничения, наложени от властите за спиране разпространението на коронавируса.

Италия съобщи за 174 починали от COVID-19

Италия съобщи за 174 починали от COVID-19

Броят на заразените в Италия също намалява

Около 4 милиона италианци - 72% от тях са мъже - се връщат на работа.

Тези ресторанти, които успяха да оцелеят по време на най-голямата криза в страната през последните десетилетия, ще отворят. Те обаче ще продават само храна за вкъщи. Но баровете и местата за продажба на сладолед ще останат затворени. Всеки ще трябва да носи маска на закрити публични места. Властите съветват италианците по-малко да използват обществения транспорт.

Премиерът на Италия Джузепе Конте постави ¼ от населението на страната под блокада от 8 март. Ден по-късно правителството наложи ограничителни мерки в цялата страна. Тогава починалите от коронавируса достигнаха 724. Последваха още повече ограничителни мерки, след като всеки ден стотици италианци умираха от вируса. От 12 март почти всичко беше затворено освен аптеките и хранителните магазини. На 22 март Конте нареди да се затворят почти всички заводи. Пет дни по-късно Италия регистрира деня с най-много починали от коронавирус - 969 души.

Италия с нов скок на починалите от Covid-19

Италия с нов скок на починалите от Covid-19

Докато ограниченията постепенно отпадат

Икономическата цена вследствие на ограничителните мерки се очаква да бъде историческа. Прогнозите са икономиката на Италия да отчете най-голямото свиване от Голямата депресия през 1929-1933 г.

Италия е една от най-засегнатите от коронавируса държави в света. Европейската държава потвърди 210 717 случая на коронавирус и 28 884 починали.

Тревожна тенденция в Италия - оздравели от коронавирус се заразяват отново

Тревожна тенденция в Италия - оздравели от коронавирус се заразяват отново

В Ломбардия са регистрирани 9 случая на повторно заразяване