Броят на новите случаи на коронавирус в Италия остана стабилен, докато смъртността нарасна най-много след последния рекорд от 21 април, предаде "Блумбърг"

Това се случва, докато страната се подготвя постепенно да облекчи двумесечното си блокиране от понеделник.

Данните на органите за гражданска защита, публикувани в събота, показват, че има регистрирани 1900 нови случая, в сравнение с 1965 ден по-рано.

Има обаче и 474 нови смъртни случаи от вируса, в сравнение с 269 в петък, което доведе общия брой на смъртните случаи до 28 710.

Излекуваните са 1665 - спрямо 2,304 ден по-рано.

Общият брой на случаите вече е 209 328.

Тревожна тенденция в Италия - оздравели от коронавирус се заразяват отново

Тревожна тенденция в Италия - оздравели от коронавирус се заразяват отново

В Ломбардия са регистрирани 9 случая на повторно заразяване

В петък министър-председателят Джузепе Конте се извини на италианците за забавянето на финансовата помощ и заяви, че е отворен за по-нататъшно облекчаване на мерките за блокиране.

Строителните и производствените дейности ще се възобновят през следващата седмица, търговските центрове и музеите ще бъдат отворени на 18 май, а баровете и ресторантите - през юни.

Правителството се опитва да ограничи икономическото въздействие на пандемията, като рестартира някои дейности и одобри първоначален пакет от мерки за 25 милиарда евро през март и планира да финансира друг пакет на стойност 55 милиарда евро.

285 починали от COVID-19 в Италия

285 починали от COVID-19 в Италия

Апенините се борят с пандемията

Все пак италианската асоциация на търговците на дребно прогнозира в събота, че потребителските разходи в страната ще намалеят с 8% тази година. Асоциацията на малкия и среден бизнес Unimpresa прогнозира, че 30% от баровете, ресторантите и магазините няма да отворят отново, тъй като разходите за управление на бизнеса надвишават планираните приходи.

Междувременно експертите предупреждават, че страната може да изпита друга криза в общественото здравеопазване, ако бъдат премахнати всички ограничения, наложени заради пандемията.